08:11 / 14.03.2024 Спорт

Чемпіонку світу з сумо Ольгу Давидко судитимуть за допомогу російській агресії

Фото: Ольга Давидко

Прокурара Криму скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишньої української спортсменки з Криму Ольги Давидко за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Про це повідомив Офіс Генпрокурора України.

Обвинувачена - колишня українська спортсменка та багаторазова чемпіонка Європи та світу з сумо, яка з 2016 року почала виступати у складі збірної рф, однак зробила перерву в кар’єрі після заборони російським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях.

"Для підтримки армії окупантів вона організувала та очолила волонтерський рух у Криму. Провела неодноразові збори коштів для закупівлі дизельних генераторів, рацій, тепловізорів та інших ресурсів для військовослужбовців рф, які у тому числі вели бойові дії проти України у Бахмуті.

Обвинувачена неодноразово виступала у проросійських медіа, просуваючи пропагандистські наративи", – йдеться у повідомленні.

У повідомленні прокуратури не називається ім'я та прізвище підозрюваної, однак за даними відкритих джерел йдеться про українську сумоїстку Ольгу Давидку.

У серпні 2016 року вона прийняла громадянство рф і заявила, що завершує свої виступи за збірну України за сумо. До цього Давидко стала першою в історії України чемпіонкою світу з сумо.

Зрадниця організувала в окупованому Криму проект допомоги "бійцям СВО" "Вместе мы сила".

Наразі 37-річна Давидко - віце-президент "Федерації Сумо Республіки Крим" та лідер жіночої збірної росії з сумо. Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Ольга Давидко

Підготував: Сергій Дага