16:06 / 05.03.2024 Спорт

УЄФА змінив формат Ліги Чемпіонів

Ілюстративне фото з відкритих джерел

УЄФА оголосив про значну зміну формату Ліги Чемпіонів, яка набуде чинності з сезону 2024/25. 

Ліга чемпіонів, спочатку відома як Кубок європейських клубів-чемпіонів, зазнала численних трансформацій з моменту свого заснування в 1955 році. Керівний орган УЄФА вважає своїм пріоритетом йти в ногу з розвитком спорту, і це останнє оновлення має на меті забезпечити більш захоплюючий та конкурентний досвід для клубів, гравців та вболівальників, пише "Конкурент.Футбол."

Що нового?

  • Головна зміна - скасування традиційного формату групового етапу. Натомість 36 команд змагатимуться в одній лізі, зігравши по вісім матчів.
  • Ширше коло суперників: Раніше команди зустрічалися з трьома однаковими суперниками двічі. Тепер вони зустрічатимуться з вісьмома різними командами, половина з яких гратиме вдома, а половина - на виїзді. Це забезпечує ширший вибір матчів і потенційно частіші зіткнення між топ-клубами на ранніх стадіях змагань.
  • Більше команд - більше шансів: Чотири додаткові команди приєднаються до Ліги чемпіонів, і їхня загальна кількість досягне 36. Це відкриває більше можливостей для клубів з усієї Європи змагатися на найбільшій сцені.

Як визначається кваліфікація?

Основний принцип кваліфікації, що базується на результатах внутрішньої ліги та рейтингу коефіцієнтів асоціацій, залишається незмінним. Ось як будуть розподілятися додаткові місця в Лізі чемпіонів:

  • Місце 1: Надається команді, яка посяде третє місце в асоціації, що посіла п'яте місце в рейтингу коефіцієнтів.
  • Місце 2: дістається національному чемпіону, який пройшов розширений кваліфікаційний процес з п'ятьма раундами.
  • Слоти 3 і 4: Виділяються асоціаціям з найсильнішими колективними виступами клубів у попередньому сезоні, надаючи автоматичну путівку командам, які посіли наступні місця в лізі.

Підготував: Сергій Дага