14:31 / 06.10.2023 Спорт

Україна вимагає скасування рішень ФІФА та УЄФА про допуск юніорських збірних росії до змагань

Фото: Getty Images

Україна вимагає від Міжнародної федерації футболу (ФІФА) та Спілки європейських футбольних асоціацій (УЄФА) скасувати рішення про дозвіл молодіжним збірним росії брати участь у чемпіонатах світу U-17. Про це йдеться у заяві Міністерства молоді та спорту в Україні.

Україна звернулася до всіх асоціацій-членів UEFA з проханням долучитися до бойкоту будь-яких матчів з рф. Офіційно про такий бойкот вже заявили футбольні асоціації Англії, Польщі, Латвії, Литви, Швеції, Данії, Фінляндії, Ірландії, Норвегії, Румунії. Водночас Швейцарія, Чехія, Нідерланди й Естонія заявили, що чекають подальших пояснень від UEFA.

Свою позицію відомство обґрунтувало тим, що "рішення FIFA та UEFA обмежує права українських дітей, яких росія позбавила права безпечно тренуватися і просто жити в рідній країні, без загрози бути вкраденим, зґвалтованим або вбитим".

Міністерство молоді та спорту нагадує, що від початку повномасштабного вторгнення росія вбила 504 дитини, і ще 1129 дістали поранень унаслідок російської агресії. Вже задокументовано 3209 злочинів російських окупантів проти дітей, з 13 фактами сексуального насильства проти неповнолітніх.

Також Україна закликає FIFA та UEFA протистояти насильству й агресії з боку рф. "Ми будемо рішуче відстоювати цю позицію, допоки росія воюватиме проти України та поки не відновиться мир на європейському континенті", — додали в Міністерстві.

BAGNET нагадує, що вчора Міжнародна федерація футболу (FIFA) слідом за Спілкою європейських футбольних асоціацій (UEFA) дозволила російським юніорським командам участь у чемпіонатах світу U-17.

Підготував: Сергій Дага