14:16 / 29.07.2023 Спорт

"Ювентус" не зіграє в єврокубках наступного сезону

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Перша палата комітету фінансового контролю з діяльності клубів (СFCB) Союзу європейських футбольних асоціацій (UEFA) виключила італійський футбольний клуб "Ювентус" зі змагань під егідою організації у сезоні-2023/24. Про це повідомляє UEFA.

CFCB дійшла висновку, що "Ювентус" порушив правила ліцензування та фінансового фейр-плей. Також клуб має сплатити додатковий фінансовий внесок у розмірі 20 млн євро, з яких 10 млн євро є умовними. Їх необхідно внести лише за невідповідності річної фінансової звітності клубу вимогам бухгалтерського обліку.

Наприкінці травня "Ювентус" позбавили 10 очок у чемпіонаті Італії сезону-2022/23 через фінансові махінації, серед яких створення фіктивної бухгалтерської звітності та використання сірих схем при виплатах грошових компенсацій. Збитки "Ювентуса" за 2022 рік склали рекордні 239,3 млн євро.

За підсумками сезону турінська команда посіла сьоме місце у національній першості, вона мала зіграти у кваліфікації Ліги конференцій сезону-2023/24.

Клуб у турнірі замінить "Фіорентина", яка посіла восьме місце. Минулого сезону команда з Флоренції поступилася у фіналі Ліги конференцій англійському "Вест Хему" (1:2).

Також УЄФА повідомила, що англійський "Челсі" погодився виплатити 10 млн євро за неповну звітність щодо фінансових операцій у період з 2012 по 2019 рік.

29 листопада 2022 року більшість членів ради директорів "Ювентуса", включаючи президента Андреа Аньєллі та віце-президента Павела Недведа, оголосили про відставку.

1 грудня 2022 року прокуратура Туріна підготувала повістку про передачу Аньєллі під суд. Його та інших керівників підозрювали у порушеннях у фінансовому управлінні "Ювентусом".

Зокрема, розслідування стосувалося надання невірних фінансових даних, підтасовок та завищених сум купівлі гравців, включаючи португальського нападаючого Кріштіану Роналду, який виступав за "Ювентус" з 2018 по 2021 рік.

Керівництву "Ювентуса" ставили у провину поширення хибної інформації про фінансовий стан клубу, ринкові маніпуляції, надання хибних декларацій про доходи за неіснуючі операції, створення перешкод для аудиторського контролю.

Підготував: Сергій Дага