11:11 / 29.06.2023 Спорт

Плавання як шлях до адаптації дітей з України в новій країні

Коли чотириразовий олімпійський чемпіон Ленні Крайзельбург (США), уродженець Одеси, у 2005 році відкривав свою Академію правильного плавання (SwimRight Academy), він не міг уявити собі, що через 18 років у його академії не лише навчатимуть дітей плавати, але вона також стане місцем роботи для українських тренерів та місцем соціальної адаптації дітей-біженців з України до США.

Власне самі українські тренери Назарій Косило та Денис Костромін також не підозрювали про таку тему, коли ставали до роботи в академії Крайзельбурга влітку 2021 року. Хлопці, відомі в Україні плавці, майстри спорту, чемпіони країни та члени національних збірних у різних вікових групах, свого часу приїхали до Сполучених Штатів навчатись у місцевих університетах за програмою заохочення перспективних спортсменів.

25-річний Назарій Косило зі Снятина Івано-Франківської області три роки провчився у Києві у Національному університеті фізичного виховання та спорту, де він тренувався у знаменитої Ніни Кожух, яка підготувала легендарну Яну Клочкову. Назарій був чемпіоном України на 200 м батерфляєм. Як спортивний стипендіат він зробив трансфер до Університету Північної Кароліни у місті Вінґейт, де навчався за спеціальністю «спортивний менеджмент». Після закінчення навчання Назар (скоротив ім'я в США), який продовжував активно тренуватися та успішно змагатися (увійшов до топ-8 найкращих плавців США), отримав запрошення працювати в одному із центрів SwimRight Academy – у Майамі.

22-річний Денис Костромін із Кам'янської Дніпропетровської області пройшов подібний шлях до Флориди: навчався у Харківській академії фізичної культури, успішно виступав у стилі батерфляй та отримав спортивну стипендію в університеті Західної Віргінії (місто Морган-Таун), де навчався за фахом. Бажаючи поєднати спортивний досвід із навичками психолога, Денис також опинився в академії Ленні Крайзельбурга в Майамі.

Слід зауважити, що Назар і Денис прийшли до академії як здібні майстри плавання – безвідносно їх походження. Але незабаром вибухнула війна в Україні, і внаслідок російської агресії мільйони українців вимушено залишили країну та вирушили за кордон.

Близько 300 тисяч українських біженців опинились у США. Не дивно, що з-поміж учнів SwimRight Academy з'явилися українські діти. Назар Косило, головний тренер центру SwimRight Academy у Майамі, почав у вільний від основних груп час на волонтерській основі тренувати групи дітей з України. Згодом їхня кількість зросла до 30, а до проведення занять приєднався Денис Костромін – коли українські діти почали тренуватися у спільних групах разом із американськими однолітками.

Надзвичайно важливим стало знання нашими тренерами мови та специфіки ментальності українських дітей, які опинилися у важкій ситуації – у чужій країні, без знання мови, з необхідністю адаптуватися у незнайомому середовищі. Власне, Назар та Денис вирішують не так спортивні, як соціальні завдання – і роблять це дуже успішно. У США спорт є важливим засобом самовираження та соціалізації, що є надзвичайно актуальним для українських дітей-біженців. І ось вже після занять у басейні SwimRight Academy хлопці різного віку з України знайшли нових друзів, відчули себе членами команди, підхопили англійську мову та забули про численні проблеми.

Слід зазначити, що SwimRight Academy націлена не стільки на підготовку професійних спортсменів, скільки на навчання дітей правильному плаванню – їхньому фізичному розвитку та безпеці на воді – за авторською методикою самого Ленні Крайзельбурга. Втім, здібні діти також досягають високих спортивних результатів. Є такі й серед українських учнів Назара та Дениса. Наприклад, 12-річний Андрій Мужев із Запоріжжя виявився дуже обдарованим та перспективним плавцем, нещодавно взяв три медалі на змаганнях Junior Olympics. Але не менш спортивних успіхів українські тренери радіють тому, що їхні вихованці розкриваються, позбавляються страхів та невпевненості, почуваються в атмосфері доброзичливої команди, охоче тренуються та із захопленням чекають на наступні заняття та змагання.

«Я дуже задоволений мати у своїй команді таких фахівців, як Назар Косило та Денис Костромін, – каже Ленні Крайзельбург. – Ці хлопці поєднують спортивну професійність та великий досвід із знанням мови та дитячої психології. Адже вони самі ще молоді і добре пам'ятають власні емоції під час тренувань та змагань. Те саме стосується й специфіки емігрантських проблем, якими проходять діти, які нещодавно проходили і самі тренери. Мені все це дуже добре знайоме, бо я приїхав до Америки з Одеси у віці 14 років. Ще важливо, що Назар і Денис залишаються в активному спорті, завзято тренуються і зберігають свій великий потенціал змагання».

Українські тренери у Майамі думками постійно з України, де залишилися їхні рідні та друзі. Хоча Денис Костромін минулого року перевіз до США з Кам'янського матір та молодшу сестру Вікторію, також успішну спортсменку-плавчиню, він переживає за друзів у Харкові та рідному Кам'янському, яких періодично обстрілюють російські загарбники. Такі ж почуття щодо друзів у Києві відчуває Назар Косило, хоч і радіє тому, що його рідний Снятин, дякувати Богові, перебуває у відносно спокійній зоні України. Але як боляче бачити під вогнем міста, де колись змагався, де мешкають знайомі…

Допомагати землякам, які вимушено опинилися в Америці, цей потяг душі і моральний обов'язок спортивних фахівців з України, тренерів Академії правильного плавання Назара Косила та Дениса Костроміна. Нехай їхня праця буде якомога успішнішою.

Семен Запорожець, член Асоціації спортивних журналістів України