09:27 / 27.04.2023 Спорт

У Києві померла олімпійська чемпіонка з легкої атлетики

Фото: Віра Крепкіна/uaf.org.ua

У Києві 25 квітня пішла з життя олімпійська чемпіонка зі стрибків у довжину Віра Крепкіна. Лише десять днів тому їй виповнилося 90 років. Це повідомляє Федерація легкої атлетики України.

1960 році Віра Крепкіна зійшла на найвищу сходинку п’єдесталу Олімпійських ігор у Римі, вигравши золото зі стрибків у довжину. І це при тому, що раніше вона змагалася зі спринту!

Атлетка двічі - у 1954 і 1958 роках - ставала чемпіонкою Європи в складі жіночої естафетної команди 4 х 100 метрів, а у 1958-му також здобула індивідуальне срібло з бігу на 100 метрів. У тому-таки олімпійському Римі дійшла до півфіналу з бігу на 100 метрів і стала четвертою у складі естафетної команди.

За рік до Олімпіади перенесла хворобу Боткіна, але це не завадило їй виграти золоту медаль, перемігши досвідченіших спортсменок - чемпіонку попередньої Олімпіади Ельжбету Кшесінську з Польщі та світову рекордсменку Хільдрун Клаус із НДР. 

Крепкіна пригадувала: 

Суперниці в секторі не сприймали мене всерйоз. Я не мала відточеної техніки: просто бігла, але при цьому рідко заступала за планку. Зачіпалася за неї - і летіла. Прес був міцний, чому сприяли гімнастична й акробатична підготовка на високому рівні. Так і здобула те золото в Римі й встановила олімпійський рекорд - 6.37 м.

За цікавим збігом обставин Вірі Крепкіній тоді дістався стартовий номер з цифрою 159 - і саме такий зріст був у атлетки (159 см). Цей номер і надалі прикрашав її стіну в квартирі в Києві.

Віра Самуїлівна входила до складу збірної СРСР до 1965 року, після чого багато років працювала тренером у дитячо-юнацькій спортивній школі "Локомотив" у Києві. 

У 2019 році Крепкіну нагородили орденом Княгині Ольги ІІ ступеню. У 2008 році вона отримала нагороду на щорічній церемонії "Людина року" в номінації "Гордість країни".

Прощання з Вірою Самуїлівною відбудеться в четвер, 27 квітня, об 11:00 у крематорії Байкового кладовища за адресою: м. Київ, вул. Байкова 16.

Підготував: Сергій Дага