12:32 / 31.03.2020 Общество

Віктор Трепак: фіктивне розлучення, майно на мільйони доларів

В Офісі Генерального прокурора відбулася зміна керівництва. 17 березня замість звільненого Руслана Рябошапки Верховна Рада призначила Ірину Венедіктову. Вона стала першою жінкою-генеральним прокурором України. У той же час, хоча спочатку заступник генерального прокурора Віктор Трепак відмовився піти у відставку з членами своєї команди, проте уже через декілька днів все ж таки написав заяву на звільнення. При цьому він звинуватив Ірину Венедіктову у тому, що вона нібито перешкоджає йому здійснювати його прокурорські повноваження. У відповідь пішли закиди щодо закриття одіозних справ, і знову Віктор Трепак звинуватив усіх у тому, що йому не дають працювати. Хто йому заважав пів року працювати і показувати результат - знає, здається, лише сам Трепак.

Віктор Трепак почав працювати в органах Служби Безпеки України на оперативних та керівних посадах у 2000 році. Вершина його кар’єри припала на період  президентства Віктора Януковича, коли головою СБУ був український олігарх Валерій Хорошковський. Потім Трепак очолював сумнозвісний відділ К СБУ, про який уже складаються легенди.

Перебуваючи на високих державних посадах, Віктор Трепак нажив значні матеріальні статки, які різко резонують з його скромною зарплатнею держчиновника. Щоби не викликати підозр у правоохоронних органів, у 2015 році Трепак офіційно розлучився зі своєю дружиною та переписав на неї все своє майно. Разом з тим, відомо, що подружжя до сьогоднішнього дня продовжує проживати разом та спільно виховувати дітей. Тому, швидше за все, такий крок був продиктований намаганням приховати статки сім’ї чиновника.

Міцний зв’язок зі Львівщиною родина Трепака зберегла: дружина генерала значиться не лише власницею квартири у самому Львові, але і будинку площею більше 250 м. кв. у його престижному передмісті. Також вона володіє чотирма земельними ділянками, три з яких також знаходяться у передмісті Міста Лева, де ринкова вартість землі постійно зростає, а четверта - у мальовничому Прикарпатті.

Крім того, у власності дружини Трепака перебуває ще декілька об’єктів незавершеного будівництва. Також у престижному передмісті Львова. Причому місцеві мешканці знають не з чуток, кому вони належать.

На цьому тлі статки і нерухомість самого Віктора Трепака, згідно відомостей з реєстру прав на нерухоме майно, виглядають більш ніж скромно: він є власником лише чверті квартири площею майже 100 м. кв. у Києві.

Народна мудрість каже, що скромність прикрашає людину. Напевно, саме через це Віктор Трепак і вирішив приміряти роль скромного чиновника, у якого, правда, за душею нічого немає. Проте, як ми уже знаємо, це не зовсім так.

На президентських виборах 2019 року Віктор Трепак входив до складу команди Анатолія Гриценка, де значився заступником керівника виборчого штабу. Відповідав за комунікацію з правоохоронними органами. Саме за квотою Гриценка генерал СБУ Трепак і потрапив до Офіса Генерального прокурора.

Після призначення Віктора Трепака заступником генерального прокурора минуло 6 місяців, проте хоча би незначними успіхами у розслідуванні одіозних справ він так і не може похвалитися. Разом з тим, у січні 2020 року Віктор Трепак отримав понад 300 тисяч гривень заробітної платні. Це наочний приклад того, як за 300 тисяч на місяць за кошти платників податків можна просто сидіти і буквально нічого не робити. Якщо запитати у когось, чим запам’ятався Трепак на посаді заступника генпрокурора, то більшість взагалі не зможе пригадати, хто це. Проте він зміг нажити матеріальних статків, яким позаздрять успішні бізнесмени. Правоохоронні органи мали б зайнятися розслідуванням походження майна, яке товариш генерал ховає на власну дружину.