18:27 / 13.11.2019 Общество

Філарет вирішив, що він поза законом

Апеляційний суд Києва 11 листопада дозволив продовжити ліквідацію Київської патріархії Української православної церкви.

Цим рішенням скасував попереднє, оголошене Окружним адмінсудом Києва. За ним ліквідаційній комісії заборонили проводити усі дії, що стосуються майна УПЦ КП.

Під час судового засідання сталася сутичка між представниками релігійної організації та правоохоронцями. Священник із великим хрестом і вірянами, розбили скляні двері будівлі суду у спробі потрапити на засідання. Почалася бійка з представниками суду. Для припинення конфлікту розпили сльозогінний газ. П'ять активних учасників інциденту доставили до райуправління.

"Ліквідація Патріархії Київського Патріархату вже йде. Є ліквідаційна комісія та її голова - митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. Фактично сьогодні суд визнав, що владика Філарет вже не є чинним керівником Патріархії, а всі ліквідаційні дії має здійснювати саме Іоан Черкаський", - заявили у Міністерстві культури.

Раніше, на сайті УПЦ КП анонсували протест проти дій предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. Протестуватимуть й проти зняття з держреєстру Київської Патріархії УПЦ КП Міністерством культури за часів правління Петра Порошенка.

"Конфлікт між Епіфанієм і Філаретом не вичерпався рішенням суду. Далі він буде розвиватись у інформаційній площині. Бо законослухняність - не риса радянських людей, а Філарет є яскравим представником такого покоління. Він не відмовиться від своїх амбіцій, бо роками будував українську незалежну церкву. Й коли домовленості були досягнуті, все обернулось не так, як він планував. Будемо відверті, незалежність української церкви невигідна Москві. Вона спекулює ситуацією", - говорить Gazeta.ua релігієзнавець Тарас Антошевський.