19:10 / 26.12.2018 Общество

Відбулася презентація робочої моделі нової версії офіційного сайту ЦВК

26 грудня у ЦВК відбулася презентація робочої моделі нової версії офіційного сайту Центральної виборчої комісії.

У заході взяли участь представники міжнародних та громадських організацій, до завдань яких належать питання виборчих практик, міжнародні та національні експерти, представники засобів масової інформації.

Представляючи проект нового сайту, Голова Комісії Тетяна Сліпачук наголосила, що це питання є дуже важливим і нагальним. Під час його розробки в ЦВК намагалися поєднати кілька завдань: сайт має бути візитівкою Комісії, максимально наповненим інформацією та стати основою, на якій тримається довіра до ЦВК.

При цьому базова ідея нового сайту є адресною, тобто фокусує кожного субʼєкта виборчого процесу на певній, необхідній йому інформації. Окрім того, за словами Голови Комісії, сайт має бути простим, зручним та зрозумілим для користувачів, а також інтегрованим з соціальними мережами. Не менш важливим є й те, що він стане доступним і для людей з обмеженими можливостями, зокрема, з вадами зору.

Серед новел цієї версії сайту можна також відзначити наявність календаря, який допоможе по датам за допомогою наскрізного пошуку швидко знайти необхідні постанови Комісії. Окремим розділом виокремлені відповіді на найбільш поширені запитання, які ставлять виборці. Також в перспективі планується виставляти на сайті відео чергових засідань ЦВК та додати картографічну інформацію. Окрім того, передбачається, що користувачі сайту зможуть отримувати відповіді на електронні запити, перевіряти реєстрацію себе як виборця.

Слід також додати, що розробники робочої моделі нової версії сайту щодо наповнення його інформацією брали за приклад сайти центральних органів адміністрування виборів Великобританії, Канади та Австралії. А підтримку та фінансову допомогу надала Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні.

Наприкінці заходу Тетяна Сліпачук відповіла на запитання представників громадських, міжнародних організацій та журналістів. При цьому вона наголосила, що Комісія очікує на практичні поради та пропозиції всіх зацікавлених осіб, щоб вже протягом найближчих двох місяців новий офіційний сайт Центральної виборчої комісії, образно кажучи, побачив світ.

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.