14:39 / 15.06.2018 Общество

Міносвіти запланувало надрукувати майже 1,5 мільйона зайвих підручників для першокласників

Міністерство освіти і науки запланувало придбати 2018 року на 1 433 894 підручників для першого класу більше, ніж потребують у школах. Таку різницю виявив «Шкільний інспектор», проаналізувавши результати конкурсу проектів навчальної літератури для початківців «Нової української школи».

«У Міносвіти дуже приблизно знають про те, скільки учнів піде у перший клас цієї осені та в найближчі п’ять років і скільки для них потрібно навчальної літератури.  У міністерстві неодноразово зазначали, що цьогоріч планують закупити 4 117 743 підручників для учнів 1-х класів. Проте вчителі шкіл, які вибирали проекти підручників, замовили  2 683 849 примірників. Це загальна кількість підручників за результатами вибору, оприлюднених на сайті Інституту модернізації змісту освіти. Як відомо, ця міністерська установа проводила конкурсний відбір проектів підручників та закуповуватиме послуги з їх видання.  Різниця між планом і фактом становить 1 433 894 підручники», - пише «Шкільний інспектор».

За його словами, на закупівлю понад 4,1 млн підручників для 1-х класів МОН планує витратити 207 064,7 тис. грн. Підручники видаватимуть для шкіл із навчанням українською мовою,  мовами національних меншин та спеціальних шкіл (у т. ч. шрифтом Брайля). Середня вартість одного примірника підручника для цих категорій учнів, за паспортом бюджетної програми МОН, становить 37,2 грн, 107,1 грн і 468  грн. відповідно.

«Не складно підрахувати, що видання майже 1,5 мільйона незатребуваних підручників за мінімальною ціною у 37,2 грн. означатиме щонайменше нецільове використання коштів державного бюджету на суму в понад 50 млн грн.  Чи законні такі дії керівництва міністерства?» - запитує у Генеральної прокуратури України «Шкільний інспектор».

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки 2018 року має оновити лінійки підручників для 5-х і 10-х класів та видати вперше підручники для першого класу «Нової української школи». За словами міністра Лілії Гриневич, спершу надрукують підручники для 5-х, потім – для 1-х класів, а останніми підручники отримають десятикласники.