10:02 / 18.01.2017 Общество

Голова ЦВК: "При подальших змінах до виборчого законодавства необхідно зосередити увагу на комп’ютерній передачі даних з усіх ДВК до ЦВК"

17 січня відбулася робоча зустріч Голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з Головою Офісу Ради Європи в Україні, Представником Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи паном Мортеном Енбергом.

Під час насиченого спілкування сторони, зокрема, торкнулися питання призначення нового складу Центральної виборчої комісії. Так, М.Охендовський детально поінформував Голову Офісу Ради Європи про юридичні аспекти звільнення діючих та призначення нових членів Комісії.  Голова Комісії наголосив, що з 15 її членів на це продовжують очікувати 12, строк повноважень яких закінчився ще в 2014 році, але самі такі повноваження не припинені до цього часу. Він також звернув увагу на те, що на початку лютого 2017 року семирічний строк повноважень завершиться і ще в одного члена Комісії. 

Також відбулося обговорення широкого кола питань, повʼязаних зі співпрацею в рамках реалізації проекту Ради Європи "Реформа виборчої практики в Україні". Так, на початку лютого планується проведення Наглядової ради проекту. Окрім того, в травні на запрошення Офісу Ради Європи в Україні передбачено візит делегації ЦВК до Великої Британії, під час якого основна увага приділятиметься обміну досвідом адміністрування місцевих виборів. Корисність такого візиту є очевидною з огляду на процес створення в Україні об’єднаних територіальних громад та проведення в них перших місцевих виборів.

Своєю чергою М.Охендовський запросив представників Ради Європи взяти участь у міжнародній науково-практичній конференції, яка відбудеться в Києві у листопаді 2017 року і буде присвячена 20-річчю Центральної виборчої комісії.

В подальшому під час зустрічі основна увага була зосереджена на актуальних питаннях реформи виборчого законодавства України.

– Мабуть, настав час зрозуміти, що з великою долею вірогідності наступні парламентські вибори в Україні проводитимуться на основі тієї ж виборчої системи, яка застосовувалася в 2012 та 2014 роках. Хоча в нашій державі достатньо складно знайти політика, який виступав би проти обрання парламенту за пропорційною виборчою системою з відкритими партійними списками, незрівнянно складніше знайти 226 народних депутатів України, готових проголосувати за відповідний закон, – зазначив Голова Комісії.

За його словами, упродовж останніх років увага і світового співтовариства, включаючи глав дипломатичних місій, які акредитовані в Україні, і міжнародних організацій, які надають нашій державі допомогу, фінансуючи проекти розвитку демократії, а також українського громадянського суспільства була зосереджена на лобіюванні двох основних питань: впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками і ухвалення заснованого на цій же моделі виборчого кодексу.

"На мій погляд, у середньостроковій перспективі – найближчі 2–3 роки – вірогідність переходу України до застосування пропорційної виборчої системи з відкритими списами є вкрай низькою. Вірогідність ухвалення виборчого кодексу – ще нижчою. То чи не розумно подумати над тим, як модернізувати існуючу змішану виборчу систему, а саме – її мажоритарний компонент, який викликає найбільше критики як всередині країни, так і за кордоном? Необхідна аналітична робота в Центральній виборчій комісії вже проведена. Найближчим часом ми будемо готові запропонувати і суспільству і політикам проект змін, які необхідно внести до виборчого законодавства України з метою повної комп’ютеризації процесу передачі даних про підрахунок голосів з усіх майже 30 тисяч виборчих дільниць безпосередньо до ЦВК. Це дозволить значно здешевити усі майбутні виборчі процеси. Але найважливішим є те, що в результаті ЦВК зможе максимально швидко – вже на ранок понеділка, наступного за днем голосування, а не через 10-15 днів, отримати попередні результати підрахунку голосів з кожної виборчої дільниці та ознайомити з ними суспільство. Ризик маніпулювання цифрами протоколів дільничних виборчих комісій після завершення підрахунку голосів через протизаконний вплив на їх членів з боку кандидатів та партій буде практично ліквідований", – наголосив М.Охендовський.

Це також надасть змогу складати протоколи дільничних виборчих комісій не тільки в паперовій, а й в електронній формі, засвідчуючи їх електронними цифровими підписами членів ДВК. Можливість підробки підписів членів ДВК на протоколах таким чином також буде зведено до нуля.

При цьому Голова ЦВК підкреслив, що Комісія жодним чином не ставить питання про запровадження в Україні електронного голосування. Йдеться про модернізацію системи "Вибори" – запровадження сучасних інформаційних технологій та повну комп’ютеризацію адміністрування процесу передачі даних про підрахунок голосів безпосередньо від дільничних комісій до Центральної виборчої комісії з виключенням з цього процесу окружних комісій.

В цьому контексті М.Охендовський  поінформував пана М. Енберга щодо намірів вже найближчим часом організувати широку дискусію щодо обговорення даної ініціативи.

Сторони домовились провести в березні поточного року спільну конференцію за участю експертів з міжнародних організацій, порядок денний якої буде спеціально присвячений питанням комп'ютеризації адміністрування процесу передачі даних про підрахунок голосів безпосередньо від дільничних комісій до Центральної виборчої комісії.

На завершення зустрічі пан М. Енберг подякував ЦВК за ефективне співробітництво та висловив сподівання на його продовження у майбутньому.  

Про це "Багнету" повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ Секретаріату Комісії

ТЭГИ: