13:34 / 31.08.2016 Общество

Граната на мітингу 31 серпня була вигідна насамперед владі, - Небоженко

Найбільший зиск від вибуху гранати біля будівлі Верховної Ради під час акції протесту проти змін до Конституції в серпні минулого року отримала влада країни. Таку думку висловив директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, аналізуючи трагічні події річної давнини та те, що йшлося за ними, пише «Главком».

«Граната на мітингу була вигідна насамперед владі... Між владою і фронтовиками, тими, хто воював, склалися дуже погані стосунки. Люди обурені Мінськими домовленостями й відчувають, що під виглядом децентралізації, яка так, зверніть увагу, і не пройшла, їх намагались ошукати», - каже експерт.

Віктор Небоженко зазначає, що одразу після вибуху міністр внутрішніх справ Арсен Аваков «перевів стрілки» на партію «Свобода» та Олега Тягнибока, звинувативши їх у злочині. Таким чином, на його думку, «влада намагалася вказати націоналістичній партії на її місце».

Як зазначає видання, вибори у місцеві ради, які відбулися через півтора місяці після трагічних подій, засвідчили що суспільство не повірило у версію, озвучену владою. ««Свобода» на тих виборах обійшла деякі сили, представлені в парламенті. Партія посіла п’яте місце з результатом 6,8% і провела у місцеві ради понад півтори тисячі депутатів», - пише «Главком»

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року під час акції протесту проти змін до Конституції, які мали надати так званим Донецькій та Луганській народним республікам шлях до легітимізації, сталися заворушення, які перетворилися на сутички з правоохоронцями. У цей час у лавах бійців Нацгвардій, які охороняли будівлю парламенту, пролунав вибух. В результаті цього четверо правоохоронців загинули, понад сто людей отримали поранення.

Одразу після вибуху міністр МВС Арсен Аваков звинуватив у сутичках під ВР партію «Свобода» та її лідера Олега Тягнибока. В свою чергу Тягнибок закидав Авакову організацію спланованої провокації.

У зв’язку з цими подіями було затримано понад 30 людей. Наразі, за підозрою у скоєнні вибуху залишаються під вартою Сергій Крайняк та Ігор Гуменюк. Останній під час серпневих подій входив до складу батальйону спецпризначення МВС «Січ».