16:06 / 04.09.2015 Общество

Єрки Кар’єр

21.08.2015 року у ході проведення громадської експертизи по зверненню місцевих жителів, депутатів, поблизу Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» представниками громадськості та ЗМІ було виявлено та задокументовано діяльність піщаного кар’єру поблизу с. Єрки, Катеринопільського району,  Черкаської області. Кожного року  розміри кар’єру збільшуються, а навколишні поля зменшують свої розміри. Оскільки, для подальшого незаконного функціонування цього кар’єру з навколишніх полів до шару піску знімається родючий шар ґрунту, який вже ніколи не відновиться.

Зі слів місцевого жителя вказаний кар’єр функціонує вже декілька років.  Незаконний видобуток піску поставлено на промислову основу. При цьому організована  злочинна група осіб за це отримує незаконну винагороду.  

Небезпека існування цього кар’єру пов’язана також ще й з тим, що він розміщений у безпосередній близькості (менше 10 метрів) від діючої залізничної колії і навіть від дощу схили кар’єру можуть осунутися разом з залізничним полотном. У разі проходження в цей час  поїзду це неминуче може призвести до людських жертв.

 

У цей же день представниками громадськості було також виявлено та задокументовано зберігання курячого посліду у промислових масштабах на необладнаному для цих цілей відкритому полі. Усупереч вимог чинного законодавства стосовно збирання та зберігання відходів.

Збирання та зберігання відходів здійснюється незаконно, у безпосередній близькості від населеного пункту та у декількох метрах від водозабірної свердловини на території Соколівоцької сільської ради, Тальнівського району Черкаської області.

Шкідливі речовини від курячого посліду в такій концентрації разом з опадами не тільки знищують родючий ґрунт, а що саме небезпечне  можуть потрапити до питної води.

Громадськість Черкащини вимагає негайно  ініціювати проведення перевірки вказаних фактів по припиненню діяльності незаконного кар’єру на території Катеринопільського району, встановлення  винних осіб  та притягнення їх до кримінальної відповідальності для запобігання повторення подібних злочинів у подальшому.