10:48 / 24.07.2015 Общество

Гаадзало! Займись наукою, а не дерибаном!

Максим Поляков

Через зловживання своїм службовим становищем президентом Національної академії аграрних наук Гаадзало Ярославом Михайловичем державі нанесено значної матеріальної шкоди, тому Україна й надалі втрачає контроль над одним з основних національних багатств! На моє звернення (а їх було чимало) від МДО «Депутатський контроль» до керівництва Національної академії аграрних наук України нарешті дали, хоч і частково, запитувану інформацію. Мої побоювання, на жаль, підтвердились.

З наданих Академією договорів просто очевидним стає зловживання землями та нанесення державі значної матеріальної шкоди. Адже особливо цінні землі, що належать Україні та мають використовуватись з метою виконання Академією своїх стататутних завдань (а це чітко визначені наукові цілі, згідно з п. 6 Статуту Академії), насправді – використовуються підприємцями за безцінь . І з такими умовами ці шахраї отримують шалені прибутки! Держава вже десятки років закриває очі на такі порушення, мовляв, руки не доходять, абощо. Та хіба не час вже нарешті урівнювати всіх перед законом?!

І ця кричуща ситуація стає ще більше ганебною, коли розумієш: привідкрита шпарина – лише мізерна частка корупційних схем. До складу Академії входить понад 270 наукових установ. Наші науковці – найбільші латифундисти в країні. Колись у них був 1 млн га, тепер – лише 360 тис га. Де інші землі? Невідомо.

Народними депутатами, членами МДО "Депутатський контроль" було зібрано значну кількість підписів щодо перевірки фінансово-господарської діяльності Академії з надання цінних земель у користування підприємцям за безцінь та порушення керівництвом Академії законодавства України.