14:19 / 22.12.2014 Общество

Які сподівання української держави у сфері протидії російській пропаганді?

Виступили історики, що представляли низку державних установ та інститутів та представники популярних інтернет-ресурсів на історичну тематику.

Секретар РНБО Олександр ТУРЧИНОВ заявив, що сприятиме очищенню інформаційного простору від провокаторів і збирачів інформації для іноземних спецслужб.

Як повідомляє ІА Нація, правління Українського клубу вітає такий крок новопризначенця і звертає увагу РНБО на наступне:

Восьмого вересня 2014 року у приміщенні Укрінформу РНБО провела круглий стіл, присвячений протидії російській пропаганді в історичній сфері. Насамперед ішлося про презентацію сайту професійних істориків LIKBEZ.ORG.UA, що покликаний здійснювати лікнеп для українського суспільства, а також про державну політику історичної пам’яти та витворення українських історичних мітів, базованих на правдивій українській історії. Ішлося і про ситуацію з викладанням та дослідженням історії у Криму в умовах російської окупації.

Виступили історики, що представляли низку державних установ та інститутів та представники популярних інтернет-ресурсів на історичну тематику: Кирило Галушко, Олексій Копитько, Володимир В’ятрович, Вахтанг Кіпіані, Сергій Гнатюк, Андрій Іванець, Микола Ожеван, Іван Патриляк та инші.

Було висловлено чимало цікавих і слушних думок, пропозицій та сподівань на можливості української держави у сфері протидії російській пропаганді, проте виглядало це сумбурно, неструктуризовано і незахищено.

У ексклюзивному коментарі інформаційному агентству Нація голова правління Українського клубу Роман Кухарук зокрема зазначив: «Виходити на люди треба з чіткими формулами, виваженими рішеннями і захищеними від ворога інформаційними посилами. На превеликий жаль, ми тут бачимо мислення на людях, коли учасники вивертають на загал всі державні і фахові проблеми у цій сфері. Це небезпечно. На круглому столі був присутній «начебто журналіст» Василь Ришко, який належить до розвідувального угрупування Олексія Усачова, що працює на екс-міністра Віталія Захарченка. Сто відсотків – увесь запис заходу одразу передано до Москви, де ФСБ зробить належну нарізку для використання у інформаційній війні проти України. З цього запису стануть  відомі їй і больові точки українських істориків, по яких вони безперечно битимуть. Експерти Українського клубу переконані: надалі РНБО варто розділяти закриті (фахові) і відриті (публічні) дискусії, з тим, щоб напрацьований матеріал у закритому режимі трансформувався у чіткі формули, проекти рішень – і після їхнього ухвалення виходити на люди. Інакше Україна постійно програватиме інформаційну війну».