14:24 / 02.07.2011 Общество

Микола Присяжнюк: перший мільйон тонн врожаю вже зібрано

Жнива проходять за планом, без збоїв, а прогноз врожаю наразі залишається оптимістичним

Станом на 1 липня вітчизняні аграрії намолотили перші 1,1 млн. тонн зерна. Про це сьогодні повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. За його словами, погодні умови цього літа створили певні складнощі для збиральної кампанії, але жнива проходять за планом, без збоїв, а прогноз врожаю наразі залишається оптимістичним.

На сьогоднішній день жнива тривають вже в шести регіонах України: Одеській, Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській, Закарпатській областях та в Криму. Наразі зернові культури обмолочені на площі 393 тис. га при середній врожайності 28,5 ц/га.

«Не зважаючи на сильні дощі, перший мільйон тонн зернових вже зібрано. Ми очікуємо на добрий врожай попри складні погодні умови», - запевнив Міністр.

За словами Миколи Присяжнюка, велика кількість опадів та зниження температурного режиму дещо затримали дозрівання більшості озимих, проте стан озимих зернових культур залишається задовільним, а прогноз врожаю – оптимістичним.

Разом з тим, Мінагрополітики занепокоєне інформацією від українських аграріїв щодо низьких цін на зернові, які сьогодні намагаються диктувати зернотрейдери. «Я особисто закликаю фермерів не поспішати з продажем врожаю за наявними цінами і притримати його», - сказав Микола Присяжнюк.

Очільник Мінагрополітики також зазначив, що нині Міністерство веде перемовини з Національним банком України та рядом комерційних банків щодо пролонгації кредитів для аграріїв, яким прийшов термін повернення.

Коментуючи інформацію щодо доцільності введення експортного мита на технічні культури, яке відповідним законопроектом запропонувало Мінекономрозвитку, Микола Присяжнюк наголосив, що сьогодні Мінагрополітики ініціює перед Урядом перегляд цього положення. На сьогодні вже ведуться активні дискусії навколо ПДВ та мита в рамках створеної робочої групи під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва.

За уточненими даними регіонів, до збирання поточного року підлягає 12,4 млн. га ранніх зернових та зернобобових культур і ріпаку, в тому числі пшениці – 6766 тис. га; ячменю – 3814 тис. га; жита – 290 тис. га; вівса – 295 тис. га; гороху – 280 тис. га; ріпаку – 912 тис. га. Виробництво зернових та зернобобових культур очікується на рівні 45 млн. тонн, що на 6 млн. тонн більше, ніж у попередньому році.