15:47 / 23.05.2024 Общество

Лауреатом Букерівської премії стала Дженні Ерпенбек за роман "Кайрос"

Фото: Дженні Ерпенбек та її перекладач

Німецька письменниця Дженні Ерпенбек стала лауреатом Букерівської премії, яку присуджують за книги англійською мовою, за роман "Кайрос" (Kairos).

В основі сюжету книги - стосунки 19-річної Катерини та 50-річного Ганса у Східному Берліні 1980-х років. Про свою книгу Дженні Ерпенбек каже, її слова наведені на сайті Букерівської премії.

Це приватна історія великого кохання та її занепаду, але це також історія розпаду всієї політичної системи. Простіше кажучи: як може те, що спочатку здається правильним, перетворитись на щось неправильне.

Перекладачем книги англійською став німецький поет Міхаель Хофманн. Згідно з правилами, Ерпенбек розділить з ним премію у розмірі 50 тис. фунтів стерлінгів ($63,5 тис.).

Роман "Кайрос" став шостою книгою Дженні Ерпенбек, яка перекладена англійською мовою. Він був написаний у 2021 році та перекладений з німецької у 2023-му.

Цього року до шорт-листа Букерівської премії також увійшли 5 книг, з яких 2 створені авторами країн Латинської Америки. Це романи "Кривий плуг" (Crooked Plow) бразильця Ітамара Вієйри-молодшого та "Не річка" (Not a River) аргентинки Сельви Альмади.

За престижну нагороду також боротимуться нідерландська письменниця Дженте Постума (What I’d Rather Not Think About - "Речі, про які я краще б не думав"), шведська письменниця Ія Генберг (The Details - "Деталі"), південнокорейський автор Хван Сок Ен (Mater 2-10 - "Матер 2-10") та німкеня Дженні Ерпенбек (Kairos - "Кайрос").

Букерівська премія вручається з 1969 року. Спочатку в ній брали участь лише письменники з Британської Співдружності націй та Ірландії, але тепер поборотися за нагороду та визнання можуть письменники з будь-якої країни.

Обов'язкова умова - писати та публікувати свої твори англійською мовою. 

Окрім світового визнання та різкого зростання продажів своїх творів, володар премії отримає грошовий приз у розмірі 50 тис. фунтів стерлінгів.

BAGNET нагадує, у 2022 році лауреатом Букерівської премії став письменник зі Шрі-Ланки Шехан Карунатілака за роман "Сім місяців Маалі Алмейди" (The Seven Moons of Maali Almeida).

Підготував: Сергій Дага