11:40 / 23.05.2024 Общество

Уряд затвердив додаткові відпустки воїнам за знищену техніку ворога

Фото: ЗСУ нищать окупантів

Кабінет міністрів України затвердив Порядок надання військовослужбовцям додаткової відпустки за знищену військову техніку росіян. Про це йдеться в постанові уряду №585 від 21 травня, повідомляє Урядовий портал .

Українським захисникам даватимуть додаткові відпустки:

  • за знищені військові кораблі і літаки - по 5 календарних днів;
  • за зенітно-ракетний комплекс, військовий вертоліт, радіолокаційні системи засобів протиповітряної оборони, комплекс дальнього візуального спостереження - по 4 дні;
  • за знищення самохідної артилерійської установки, реактивної системи залпового вогню, танка, бойової машини десанту, бронетранспортера, командно-штабної машини, бойової машини піхоти, артилерійської системи, важкого безпілотника великої дальності (радіус застосування від 300 до 1 500 км, злітна вага більше 500 кг), крилатої або балістичної ракети  -  3 дні додаткової відпустки;
  • за знищення інших бронеавтомобілів або вантажних автомобілів, засобів контрбатарейної боротьби, засобів радіоелектронної боротьби, безпілотників середньої дальності (радіус застосування від 70 до 300 км, злітна вага 150-500 кг) та засобів радіоелектронної розвідки - 2 дні;
  • за легкі безпілотники малої дальності (радіус застосування до 70 км, злітна вага 20-50 кг) - 1 день додаткової відпустки.

За рішенням командира військової частини, начальника підрозділу, органу, закладу чи установи відпустку також можуть надавати іншим військовослужбовцям (однак не більше трьох), які брали безпосередню участь у виявленні або знищенні ворожої техніки.

Підтвердженням знищеної техніки є журнал бойових дій, рапорт командира та відеозапис. У рапорті має бути зазначені дата, час, спосіб та тип знищеної техніки.

Загальна тривалість відпустки не повинна перевищувати 15 календарних днів на рік. Її можуть надавати бійцям впродовж календарного року зі збереженням грошового забезпечення без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та у зворотному напрямку, але не більше як дві доби в один кінець.

За бажанням самого військового така відпустка може надаватись одночасно зі щорічною основною відпусткою або її частиною. Невикористані у поточному році дні відпустки на наступний рік не переносяться.

BAGNET нагадує, українські захисники отримуватимуть грошову винагороду за знищення техніки ворога.

Підготував: Сергій Дага