17:08 / 08.05.2024 Общество

Оперативне командування "Захід" не бачить нічого поганого в методах проведення мобілізації хустським ТЦК

Футбольна команда «Хуст» заявила, що одного з основних її гравців Миколу Сираша з міського вокзалу забрали працівники ТЦК та доставили до військкомату. Це сталося 7 травня. У клубі стверджують, що на момент затримання футболісту виповнилося 25 років, «хоча закон ще не вступив у дію, в славнозвісному Хустському ТЦК свої правила незаконного утримання людей» (зміни призовного віку до 25 років на момент публікації вже набули чинності - ред).

У «Хусті» заявили, що чемпіонат України є на межі зриву, а команди нібито відмовляються їхати в місто Хуст через дії Хустського ТЦК. У заяві без уточнень також вказувалось, що декілька клубів в Україні визнали критично важливими обʼєктами, а їхні гравці відповідно – отримали бронювання від мобілізації.

В оперативному командуванні «Захід» відреагували на заяву футбольної команди «Хуст» щодо затримання футболіста Миколу Сираша працівниками ТЦК.

У ЗСУ зазначили, що процес бронювання і отримання відстрочки від мобілізації строго регламентований – якщо у спортсмена немає законних підстав і належним чином оформленого бронювання, він може підлягати призову за мобілізацією.

«В той час коли сотні видатних спортсменів в лавах Сил Оборони героїчно борються з агресором, інколи ціною власного життя, м’яко кажучи, дивним є спроби футбольного клубу зробити своїх гравців привілейованими порівняно з іншими громадянами України і ставити інтереси футбольного клубу над захистом країни», – йдеться у заяві ОК «Захід».

Станом на жовтень міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт повідомив, що у російсько-українській війні загинув 361 український спортсмен та тренер.

Після зміни призовного віку з 27 до 25 років і набуття чинності цих змін у Генштабі попереджали, що територіальні центри комплектування викликатимуть громадян, які перебували на військовому обліку та досягли 25-річного віку, для уточнення даних.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

Нагадаємо, що військовозобов’язаного не мають права затримувати, крім випадків, якщо він перебуває у розшуку Національної поліції. Якщо перебуває, то його мають право затримати, скласти адмінпротокол і доставити до ТЦК. Право на затримання має винятково поліція. Працівники ТЦК ні за старим законодавством, ні за новим не мають права затримувати чоловіків.

Підготувала: Ніна Петрович