16:24 / 13.04.2024 Общество

На кордоні Естонії та рф працівники ФСБ били українців, – ЗМІ

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Федеральна служба безпеки росії (ФСБ) займалася нападами на українських біженців на пунктах пропуску кордону з Естонією. Про це повідомляє Рostimees.

З моменту російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ФСБ розглядає українців як потенційних ворогів. Помітно збільшилось переслідування громадян України на автомобільних пунктах пропуску "Кунічіна Гора" та "Шумілкіно" на кордоні з Естонією.

Українці, які перетинали кордон, зазнавали утисків, включаючи профайлінгові інтерв'ю, заповнення анкет, перевірку комунікацій та вилучення даних, а також фізичне насильство та примус до роздягання та фотографування. ФСБ також робила відеозаписи свідчень, які потім можна було використовувати для компрометації осіб, які перетинали кордон, і затримувала їх під надуманими причинами. Такі дії ФСБ призводили до затримок у перетині кордону для інших осіб.

У кінці 2023 року ФСБ також почала переслідувати людей з Естонії та інших країн ЄС, але інформація про фізичне насильство щодо естонців не надходила. Ті естонці, які відвідували росію, розповідали, що під час перетину кордону до них застосовували ті ж методи, що й до українців.

Раніше BAGNET повідомляв, що уряд виділив додаткові 3,88 млрд гривень на подальше будівництво оборонних рубежів в декількох областях.

Підготував: Сергій Дага