12:37 / 04.04.2024 Общество

В УІНП вважають Михайла Булгакова символом російської пропаганди

Фото: Михайло Булгаков

Об'єкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, є символікою російської імперської політики, а їхнє подальше перебування у публічному просторі є російською пропагандою. Про це йдеться у висновку Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Хоча Булгаков народився у Києві і довгий час жив в Україні, але його родина була вихідцями з Орловської губернії. Всі його твори (романи"Майстер і Маргарита", "Біла Гвардія» (та п’єса "Дні Турбіних" за мотивами роману), "Собаче серце") написані російською мовою.

Михайло Булгаков - імперець за світоглядом, затятий українофоб. Письменник, не зважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні. Світоглядно був на позиціях російського імперіалізму, білогвардійщини, схвалював експансію російського комунізму.

У 1919 році Булгаков дезертирував з армії УНР, куди був мобілізований військовим лікарем і приєднався до Добровольчої армії виключно з міркувань власної відданості монархізму та Російській імперії. Пізніша легка критика радянської влади не завадила його симпатіям до більшовиків (оспівував захоплення червоними Києва і нищення борців за Україну - "мерзенних петлюрівців") та схилянню перед Й. Сталіним.

Нав’язливо декларована ним зневага до України закорінена в тому, що його родину прислали до Києва з Орловської губернії для колоніальної діяльності. Батько, російський богослов, викладач Київської духовної академії, був цензором, займався утисками української культури. Свідому стратегію блокування права української нації на окремий від Росії шлях продовжив і його син.

Тенденційність Михайла Булгакова виразна, заначабють і Інституті нацпам’яті. 

"Ідеологічні акценти його прози свідчать про упередженість автора до українського світу. З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації. Антиукраїнський зміст п’єси "Дни Турбиных" відзначали вітчизняні митці ще в лютому 1929 р. на з’їзді радянських українських та російських письменників у Москві", - йдеться у висновку.

Отже, Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського - українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією.

"Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації", - йдеться у висновку.

BAGNET нагадує, Інститут національної пам'яті вимагає знести Арку дружби народів (перейменовану на Арку свободи українського народу) у Києві.

Підготував: Сергій Дага