19:35 / 20.02.2024 Общество

Представники бізнесу попереджають, що новий закон про мобілізацію завдасть шкоди економіці

Голова ІТ-асоціації повідомила, що лише близько 1% з 360 тисяч працівників галузі, яка є ключовим експортним сектором, отримали відстрочку від призову.

Провідні українські бізнес-асоціації закликають внести зміни до законопроєкту, який перегляне процес мобілізації. Вони зазначають, що ці реформи можуть завдати удару по економіці, яка і без того перебуває в скрутному становищі, пише Reuters.

"Бізнес просить парламент не паралізувати економіку країни новим мобілізаційним законодавством", — йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації, яка об'єднує близько 1 000 компаній.

Представники Асоціації вважають, що необхідний баланс між військовим фронтом та економікою.  Уряд України зіштовхується зі складним завданням, оскільки він намагається поповнити боєздатність армії, водночас захищаючи крихку економіку, яка скоротилася на третину у 2022 році, а минулого року почала відновлюватися.

Європейська Бізнес Асоціація, яка об'єднує понад 100 асоціацій, у своїй заяві зазначила, що деякі критичні зауваження були враховані, але закликала вилучити інші пропозиції, які можуть зашкодити бізнесу, що вже працює в режимі "виживання". Бізнес-асоціації попросили більше ясності щодо того, як забезпечити відстрочку від призову для критично важливих працівників, особливо у висококваліфікованому секторі.

Марія Шевчук, голова ІТ-асоціації, повідомила Reuters, що лише близько 1% з 360 тисяч працівників галузі, яка є ключовим експортним сектором, отримали відстрочку від призову. За її словами, близько 75% робочої сили — чоловіки.

"Ми наполегливо закликаємо владу до діалогу з бізнесом, щоб нас почули. Ми могли б розвиватися, ми могли б платити більше податків, ми могли б забезпечувати армію, тому що є проблеми з донорською підтримкою в цілому", — повідомила Марія Шевчук.

Підготувала: Ніна Петрович