11:02 / 07.02.2024 Общество

Лубінець назвав неконституційні норми у законопроєкті щодо мобілізації

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зауважив, що оновлений законопроєкт про мобілізацію порушує норми Конституції та міжнародні угоди в галузі прав людини. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

Омбудсмен написав, що його представник з соціальних та економічних прав Олена Колобродова озвучила зауваження на комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Окрім цього документ із зауваженнями було направлено до профільного комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Як розповів Лубінець, його зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію зайняли 9 сторінок.

Так, одним із нормативних питань є порядок виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають або виключені з військового обліку. На думку Лубінця, формулювання "зняти" та "виключити" з військового обліку на практиці "стає проблемою", яке потребує урегулювання.

Крім того, цим документом влада планує зобов’язати українців реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста. При цьому у разі невиконання передбачається юридична відповідальність. За словами омбудсмена, таке положення теж не відповідає положенням Конституції.

Він звернув увагу і на інші положення, які суперечать Конституції. Зокрема, мова про:

  • надання права представникам ТЦК та СП здійснювати перевірку військово-облікових документів громадян.
  • право військового командування встановлювати тимчасове обмеження на виїзд громадянина з країни. У Конституції вказано, що ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян;
  • позбавлення права на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період аспірантів, які здобувають рівень освіти за контрактом коштами фізичних або юридичних осіб.

Лубінець наголосив, що напередодні мав зустріч із міністром оборони Рустемом Умєровим і він "готовий реагувати на зауваження".

Мобілізація в Україні: що відомо про новий законопроєкт

Нагадаємо, що ввечері 30 січня, Кабінет Міністрів затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Новий законопроєкт про мобілізацію пропонує новий механізм покарання українців за відмову з’явитися в ТЦК. Так, якщо військовозобов’язаний чи резервіст не з’явиться до військкомату у визначений в отриманні повістки термін, то його можуть затримати та доставити до ТЦК протягом 15 днів. Якщо затримання неможливе — тоді до нього через суд можуть бути вжиті заходи впливу.

Також у документі з’явився пункт про те, що повістки до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки можуть надсилати через електронний кабінет.

Днем вручення такої електронної повістки вважається день отримання ТЦК повідомлення про доставку такої повістки в електронний кабінет призовника. Новий документ також передбачає й відповідальність за ухилення від мобілізації за повісткою.

Підготував: Сергій Дага