15:28 / 02.02.2024 Общество

Оцінки українських дітей у закордонних школах повинні зараховувати на Батьківщині

Ілюстративне фото з відкритих джерел

В Україні немає напрацьованої системи зарахування оцінок учнів-біженців, які вони отримали у закордонних школах. Тому батьки не знають, чи не знівелюють результати навчання їхніх дітей. 

Натомість віцепрем'єрка Ірина Верещук наголосила, що оцінки українських дітей у закордонних школах повинні зараховувати в Україні.

Про це пише "24 канал" з посиланням на повідомлення Мінреінтеграції.

У Міносвіти при цьому пояснили, що 2023 року МОН розробило відповідні методичні рекомендації. У них роз'яснюють окремі питання навчання у школах в умовах воєнного стану.

Так, діти, які через війну виїхали за кордон і там вчилися у школах, після повернення додому мають бути зараховані до своїх навчальних закладів. При цьому дитина може обрати для навчання іншу школу, аніж ту, у якій здобувала освіту свого часу.

Для зарахування потрібна заява одного з їхніх батьків чи інших законних представників.

Згідно з рекомендаціями, всі оцінки, отримані за кордоном, після повернення перезараховують. Для цього достатньо надати інформаційну довідку, до якої прикріпити:

  • витяг оцінок, отриманих за кордоном;
  • довідку про систему оцінювання, яку застосовують у країні перебування.

За кордоном діти можуть вивчати лише навчальні предмети українознавчого компонента. Це можливо як дистанційно в українських школах, так і на базі Міжнародної української школи (МУШ).

"Йдеться про українську мову та літературу, історію України, основи правознавства, географію, громадянську освіту, захист України та предмет "Я досліджую світ" (у частині громадянської й історичної освітньої галузі). Це дає змогу уникнути подвійного навантаження від паралельного навчання в українській і закордонній школах", – зазначили у міністерстві.

Підготував: Сергій Дага