14:50 / 22.01.2024 Общество

В Україні працюють 3,5 тисячі саперів, але цього недостатньо, – Мінекономіки

Ілюстративне фото з відкритих джерел

В Україні на сьогодні працює 3,5 тисячі саперів, але цього недостатньо для розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій.

На цьому наголосив у інтерв’ю "Укрінформу" заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, який координує напрям гуманітарного розмінування.

Посадовець зазначив, що за останніми даними зараз в Україні працює 3,5 тисячі саперів.

"Але уявіть собі, 3,5 тисячі саперів – людей, що знають, як розміновувати. Це надзвичайно велика цифра, але цього для нас недостатньо. Мені здається, що якщо ми навіть з усього світу зберемо всіх саперів або навчених людей, які можуть розмінувати, і привеземо в Україну, це все одно буде недостатньо", – сказав Безкаравайний.

За його словами, в Україні діють урядові та неурядові оператори протимінної діяльності. Останніх налічується близько 15.

"Ринок є, є потреба, є ті, хто готові платити гроші, є ті, хто готові працювати на цьому ринку. І є світове співтовариство, експертне середовище, яке говорить, що такого у світі – 40 років вони займаються розмінуванням в усьому світі, всюди були – ніколи не бачили. І тому завдання уряду і конкретно Мінекономіки – сформувати сталі відносини між тими, хто хоче замовити цю послугу і готовий за це заплатити, і тими, хто хоче надати цю послугу згідно з ДСТУ, державними стандартами України", – пояснив Безкаравайний.

Щоб стати оператором протимінної діяльності, необхідно мати належно зареєстровану юридичну особу в Україні. При цьому навіть не займаючись безпосередньо розмінуванням, компанія може мати статус оператора протимінної діяльності, "тому, що вона буде їхати в село, розповідати людям, як не треба взаємодіяти з небезпечними предметами тощо", зауважив посадовець.

"Якщо компанія хоче бути більш просунутим оператором протимінної діяльності, наступний левел (рівень – ред.) – технічне обстеження території. Збирають докази наявності небезпеки на території, наносять на карту і так ідентифікують ці небезпечні ділянки. Третій рівень – очищення району ведення бойових дій, технічне обстеження тощо. Залежно від тої процедури, яку будуть виконувати, треба мати певний перелік обладнання і кваліфікованих людей. Під цю процедуру пишуть стандартну операційну процедуру. Під цю процедуру показують наявність техніки, обладнання і кваліфікованого персоналу. Коли це все оцінять, видають сертифікат: шановний, ви – оператор протимінної діяльності. Операторів протимінної діяльності, які не є частиною уряду, якщо я не помиляюсь, наразі близько 15", – уточнив заступник міністра.

BAGNET нагадує, у Швейцарії відбудеться міжнародна конференція з розмінування України.

Підготував: Сергій Дага