15:32 / 13.01.2024 Общество

Арахамія визнав, що багатьох мобілізованих відправили на фронт без належної підготовки

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Верховна Рада України підготувала поправки до законопроекту про мобілізацію, який повернули до Кабінету міністрів. Терміни подачі нового проєкту закону поки невідомо. Про це розповів голова фракції "Слуга народу" Давида Арахамія.

Він додав, що у Комітеті з нацбезпеки багато уваги  присвятили темі навчання мобілізованих. Парламент хоче, аби в новому законі була норма про обов'язковий навчальний курс.

"Ми багато уваги присвятили підвищенню рівня навчання в учбових центрах, тому що ми багато отримуємо історій, коли людину мобілізували, він навчився нібито, має пройдений курс, на передовій, а потім виявляється, що вони одну гранату кинули і більше немає ніяких навичок. Таким чином ми не будемо більше пропускати. Прямо в законі в рекомендаціях записали, що це має бути обов'язковий курс. Ненавчені солдати - це російська модель, ми не хочемо таку модель застосовувати в Україні", – розповів Арахамія.

Голова франції "Слуга народу"  наголосив, що в Україні було кілька хвиль мобілізації, які не були такими резонансними як ця. За словами Арахамії, Рада розуміє запит військового командування і готова йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. 

"Ми сказали про інвалідів - ми не допустимо того, щоб інваліди 3 групи могли йти до призову, тому що там багато людей, які не мають одного з органів, чи хворі на туберкульоз. Навіщо це в армії?" – сказав Арахамія.

Є питання і до пропозиції розсилати повістки електронною поштою.

"Взагалі не можна обговорювати, яким чином, надіславши повістку, починається кримінальна відповідальність за ухиляння, хоча людина може просто не мати такого доступу", – сказав Арахамія.

Підготував: Сергій Дага