19:14 / 09.01.2024 Общество

Найпопулярніше у Вікіпедії: Україна, війна і Шевченко

В українській Вікіпедії склали рейтинг 50 статей, які стали найпопулярнішими у 2023 році і перелік опублікувала громадська організація "Вікімедіа Україна".

Враховували кількість переглядів з 1 січня по 31 грудня 2023 року

Лідером минулого року стала стаття про Україну – вона набрала майже 1,7 мільйона переглядів. На другому місці – стаття про повномасштабне вторгнення Росії в Україну – її переглянули понад 1,3 мільйона користувачів. Закриває трійку лідерів стаття про українського письменника Тараса Шевченка – її шукали майже мільйон разів.

 Скрін зі сайту blog.wikimedia.org.ua

Також популярними були статті про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Президента України Володимира Зеленського та начальника ГУР Кирила Буданова. 

Серед визначних діячів минулого українці також цікавилися постатями  Івана Франка, Лесі Українки та Степан Бандери.

Рейтинг свідчить, що користувачі активно цікавляться історичними подіями. Вони, зокрема, шукали статті про Першу та Другу світові війни, Київську Русь, Волинську трагедію та Голодомор 1932-1933 років.

 Найпопулярніші серед українців історичні постаті та події за версією "Вікіпедії"

"Рейтинг найпопулярніших статей Вікіпедії значною мірою відображає інтереси та переживання українського суспільства. Одразу третина з топ-50 стосується російсько-української війни", – каже заступник голови правління ГО "Вікімедіа Україна" Микола Козленко.

Минулого року найпопулярнішими у "Вікіпедії" були статті про російське вторгнення в Україну та Арестовича. Цьогоріч згаданий актор-"психолог" втратив свою популярність, хоча і має свої 287 тисяч переглядів.

Підготувала: Ніна Петрович