14:12 / 09.01.2024 Общество

Умєров анонсував збільшення викриття нових корупційних схем у Міноборони

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що новин про затримання та викриття кримінальних схем, пов’язаних із корупцією у відомстві, найближчим часом стане більше. Про це Рустем Умєров повідомив у Facebook.

"В грудні СБУ у взаємодії з Міноборони ліквідувала корупційну схему на придбанні боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд грн. Це те, про що можемо говорити публічно. Попереду будуть ще новини. Водночас працюємо над тим, щоб вирішити проблему системно: впроваджуємо нову архітектуру закупівель за стандартами НАТО", – повідомив Умєров.

Міністр оборони наголосив, що оприлюднення та викриття схем це один із пріоритетів Міністерства оборони. Зокрема зазначив, що у повному режимі запрацювали внутрішній аудит відомства та його оновлена Генеральна інспекція.

Він відзначив, що останні 4 місяці виявили понад 10 млрд порушень, які були вчинені раніше.

Рустем Умєров відзначив, що закупівельні механізми перебудовують так, аби не зашкодити безперервному постачанню зброї та тилового майна Збройних сил України.

У повідомленні йдеться, що закупівлі для Міноборони здійснюють дві спеціальні агенції:

  • “Державний оператор тилу”, який буде закуповувати тилове майно, зокрема їжу, одяг, пальне;
  • “Агенція оборонних закупівель” – вона спеціалізується на закупівлі зброї.

"Вже є конкретні результати. За чотири місяці вдалося зекономити за всіма тиловими закупівлями приблизно 3,5 млрд грн. Це орієнтовно 20% від запланованої суми на закупівлі. Крім цього, вперше Міноборони придбало 50 тис. комплектів жіночої форми, 100 тис. електричних грілок, 15 тис. активних навушників. З постачальником навушників провели переговори щодо зниження ціни – додаткова економія державних коштів 11,7 млн грн", – додав Умєров.

Раніше BAGNET повідомляв, що СБУ спільно з ДБР викрили ексзаступника Міністра оборони на корупційній схемі з розкраданням 950 мільйонів гривень. Для реалізації корупційної схеми у 2022 році її організатори уклали договір на постачання великої партії бронежилетів з однією східноєвропейських компаній, бенефіціарними власниками якої є громадяни держави-агресора.

Підготував: Сергій Дага