12:18 / 09.01.2024 Общество

У Варшаві відбулась акція "Stop russian Terror": кілька тисяч людей вимагали від ЄС допомоги для України

Фото: Акція протесту "STOP russian TERROR"/ Укрінформ

8 січня у Варшаві відбулася акція "STOP russian TERROR". Біля представництва Європейського Союзу зібралося близько трьох тисяч українців, які закликають ЄС активніше підтримувати Україну. Про це повідомляє низка ЗМІ, зокрема "Укрінформ".

Зокрема, серед основних вимог організаторів та учасників заходу — негайно надати Україні зброю, зокрема винищувачі F-16, а також негайно застосувати санкції щодо російських дипломатів в Євросоюзі, зазначила активістка варшавського Євромайдану Вікторія Погребняк.

"Ми організували цю акцію у зв’язку з постійними й масованими обстрілами Росією України, які вже стали найбільшими у світі. Це – терор проти цивільного населення України. У зв’язку з цим сьогодні ми хочемо звернутися до Євросоюзу з конкретними вимогами: захистити цивільних, захистити українців шляхом надання Україні протиповітряних систем оборони, літаків F-16 і зробити це негайно", – зазначила Погребняк.

Активістка зазначила, що Україна захищає європейські цінності й демократію, але чомусь робить це самотужки, без підтримки ЄС, яка зобов’язана надати Києву більше зброї для захисту простих людей.

Вікторія Погребняк зачитала англійською мовою звернення учасників акції до керівних органів ЄС із закликом про негайну допомогу і підтримку України, яке відразу ж передала до представництва ЄК у Варшаві.

У повідомленні йдеться, що голова Об’єднання українців у Польщі Мирослав Скірка зазначив, що війна в Україні триває і вона набуває усе більш трагічних форм завдяки інтенсифікації ракетних обстрілів України. Він наголосив, що Захід поволі байдужіє до цієї трагедії. Зокрема Польща також перестала бути активним партнером, який підтримує Україну, а подекуди вона навіть блокує шлях України до Європи й допомогу для Києва.

В "Укрінформ" зазначили, що підтримати Україну на акцію прийшли відомі польські громадські діячі й політики, зокрема, ексмер Варшави Марцін Свєнціцький, легендарний діяч польської “Солідарності” Збігнєв Буяк та багато інших.

Не дивлячись на 11 градусний мороз на акцію зібралося понад 2,5 тис. людей і навіть діти. Її учасники тримали в руках українські прапори, а також власноруч підготовлені плакати з написами, на кшталт: “Стоп російському терору”, “Європа пробудися”, “Росія – терористична країна”, “Україна потребує зброї”, “Озброюйте Україну негайно” тощо. Активісти скандували: “Зброю – для України”.

BAGNET нагадує, що 8 січня канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав інші країни Європейського Союзу надати цього року більшу військову підтримку Україні, яка бореться з повномасштабною російською агресією. На думку Шольца, постачання зброї для України, заплановані до цього часу більшістю країн-членів ЄС, "у будь-якому випадку занадто малі". Тому німецький канцлер закликав союзників у Європейському Союзі також активізувати свої зусилля на користь України.

Підготував: Сергій Дага