13:24 / 07.01.2024 Общество

Друзів президента закликали усвідомити, що вони уже не працюють на росіян

Комісія з журналістської етики опублікувала заяву про те, що “лінія між гумором і висміюванням певного явища з одного боку, та дискримінацією і мовою ворожнечі з іншого боку є дуже тонкою”.

Там також наголошують, що медіа вільні у свободі вибору тематики для жартів, але необхідно ретельніше працювати з досвідами аудиторії, оскільки гумор не має спричинити додаткової ретравматизації тих, хто може себе впізнати на сцені. Це була реакція на поширення телеканалом “1+1” жартів “Кварталу 95”, які дискримінують групи людей та закріплюють хибні стереотипи.

“Гумор також не має сприяти вкоріненню певних, часто хибних, стереотипів щодо представників певних груп та таврувати їх меншовартісними”, – додають у КЖЕ.

Водночас там схвально оцінили рішення телеканалу видалити номер з YouTube, однак відео досі залишається у відкритому доступі.

Відомство нагадало, що скаргу до Комісії з журналістської етики про номер з програми “Новорічний вечірній квартал” щодо спроб російськомовної жінки з окупованого Скадовська говорити українською подала головна редакторка онлайн-видання “Кавун.City” Євгенія Вірлич. Вона зауважила, що випуск містить “пряму і відверту дискримінацію мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінацію жінок”.

Комісія висунула свої рекомендації, зокрема:
– розробити та впровадити системні заходи для створення недискримінаційного контенту в телешоу,
– передбачити щорічне проходження працівниками тренінгів з недискримінації та гендерної рівності, а також регулярно здійснювати систематичний огляд та звітність щодо їх виконання,
– розробити та впровадити політики рівності і недискримінації в контенті та редакції.

Підготувала: Ніна Петрович