15:12 / 02.01.2024 Общество

"Джинса" проти генерала: хто замовив атаку на очільника поліції Київщини

Інформаційні вкиди, спрямовані проти керівника Національної поліції Київської області Анатолія Щадила, явно розраховані на розхитування ситуації в столичному регіоні. Про те, як поширюються фейки про "люстрацію" генерала поліції, читайте в матеріалу Lenta.UA.

Днями на низці сайтів з’явилося "розслідування" щодо життя Анатолія Щадила, генерала поліції, призначеного у вересні керівником Головного управління Національної поліції в Київській області. Все звелося до обсмоктування його нерухомого майна в селі Проців під Києвом. Цікаво, що журналісти (а точніше – замовники цього матеріали) самі визнали, що Щадило не приховував наявність землі під Києвом, купленої понад 10 років тому – і вказав цю інформацію у власній декларації. Це притому, що якби йшлося про щось явно незаконне, то міг би переписати нерухомість на когось зі своїх родичів.

Утім, згідно з декларацією поліцейського, три ділянки майже на 50 соток у селі Проців під Києвом Щадило купив у різний час приблизно за 300 000 гривень. Гроші, скажімо прямо, невеликі. Те, що зараз ціна на землю там виросла – то вже інша історія, і в таких речах діє правило "хто перший встав, того і тапки".

Менш з тим, другим ключовим звинуваченням, яким апелювали журналісти, стало нібито те, що Щадила мали люструвати, оскільки він працював в органах МВС за часів Януковича на керівних посадах. Тоді, нагадаємо, Щадило працював в управлінні МВС на Волині.

Чого домоглися журналісти? Розголосу і перевірки. Так, 22 грудня речниця НПУ Олена Бережна повідомила журналістам, що службове розслідування щодо Анатолія Щадила призначив голова Нацполіції Іван Вигівський, аби з'ясувати всі обставини щодо люстрації.

У розпорядженні Lenta.UA опинився документ, який свідчить, що ще в 2015 році Щадила перевіряли в Мінюсті на предмет того, чи підпадав він під дію закону про люстрацію.

Згідно з "Витягом з Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України "Про очищення влади" (той самий, який в народі відомий як закон про люстрацію), було зазначено, що Щадило в цьому списку відсутній. Вочевидь, цей витяг знадобився у 2015 році не просто так – без нього він не міг би далі працювати в правоохоронній системі.

До речі, після того, Щадило працював на різних посадах в поліції. Зокрема, у 2018 році був старшим інспектором тренінгового центру ГУ Нацполіції у Київській області, який базується на Вишгорощині в селі Демидів. Після цього він працював керівником Нацполу Хмельниччини, Дніпропетровщині, і лише після того, як його призначили головою Нацполіції Київської області, питання про "люстрацію" несподівано вигулькнуло у ЗМІ. Як і його нерухомість у столичному регіоні.

Такий дивний збіг обставин, який наводить на думку про те, що комусь дуже болить від того, що Щадило опинився в столичному регіоні. Хто це міг бути? Не виключено, що хтось із попередників Щадила хоче зберегти контроль над регіональними управліннями поліції в Київській області, тоді як зараз декого з найбільш скандальних з них прибирають із займаних посад. Дивно лише те, що хтось зараз, під час кривавої війни, фактично за допомогою "джинси" проти Щадила дискредитує саму систему поліції, правоохоронну і силову систему країни…

Іван Сергієнко