01:17 / 19.12.2023 Общество

Колаборант Дмитро Табачник веде "агробізнес" на окупованих територіях (відео)

Підсанкційний колаборант Дмитро Табачник - ексміністр освіти і науки України заробляє на сільськогосподарському виробництві в межах окупованих територій, підтримує тісні зв'язки з керівниками окупаційних адміністрацій Херсонщини Сергієм Сальдо та Запоріжжя Євгеном Балицьким. Про це йдеться у репортажі проєкту "Телебачення Торонто".

Табачник займається аграрним бізнесом на окупованому Приазов'ї, використовуючи, зокрема, вкрадену росіянами техніку. Водночас розповідає в етері пропагандистських каналів рф, що у разі "невдалої СВО" українські лани захоплять американці.

"Просто постає завдання в СВО. Якщо не буде досягнуто перемоги, то величезна кількість людей не залишиться жити в своєму домі. Їх звідти вишвирнуть, а там будуть чи біолабораторії, чи поля американських фірм", — каже зрадник Табачник.

Журналісти-розслідувачі дізналися, з ким саме з-поміж топових чиновників освітньої галузі спілкується Табачник. Також стало відомо про його контакти з "регіоналами" Нестором Шуфричем та Олегом Царьовим, спільні бізнесові та навіть побутові (відвідування лікарів, прохання за знайомих, заступництво перед ФСБ тощо) справи із Сальдо та Балицьким.

Дмитро Табачник, проти якого запровадив санкції президент Володимир Зеленський, веде прибутковий аграрний бізнес в окупованих районах Запорізької області, де його фірми "Оріана-Агро" й "Солекс" оформлено на довірених осіб, а крадену техніку постачав представник Кадирова, на ім'я Мурад Саїдов.

"Це мої два підприємства - "Оріана-Агро" (Вовчанське, Якимівський район) та "Солекс" (Богданівка)", - демонструють журналісти листування Табачника.

Тим часом сам Табачник, за даними розслідувачів, живе в тимчасово окупованому Криму, і там має бізнес. Його компанії причетні до незаконного вивезення зерна окупантами з території України. Також він особисто допомагав загарбникам у Херсонській і Запорізькій областях та співпрацював із ФСБ РФ ще до повномасштабного вторгнення, заявили журналісти.

Нагадаємо,2022 року було завершено спецрозслідування щодо колишнього президента Віктора Януковича та експрем'єр-міністру України Миколі Азарову у справі Харківських угод.

Підготувала: Ніна Петрович