23:04 / 18.12.2023 Общество

Помер один з останніх яскравих представників українського андеґраунду

Сьогодні вночі помер 80-річний український художник Володимир Лобода, яскравий представник українського андеґраунду кінця 1960 – початку 1990-х років.

Живописець, графік, скульптор, поет, есеїст Володимир Лобода помер у Львові, протягом останніх років він дуже хворів. Про смерть митця на сторінці в Facebook написала його донька Соломія.

Народився Володимир Лобода у Дніпрі. Любов до мистецтва прищепив йому батько Віктор Лобода, який був художником-аматором, що малював переважно пейзажі степової України.

Богдан Мисюга так характеризував його творчість: "Лобода вірив у втілення національних потуг, захованих в українській підсвідомості. Вважав, що потрібно лиш прислухатись до внутрішнього голосу: експериментував на відчуттях локальні барви, впізнаваних симулякрах сільського побуту, типажах народного життя".

Художні критики наголошували, що Лобода не прагнув радянської слави, а хотів лише інтелектуального спілкування про своє мистецтво.

Митець вважав, що його єдиною інтеграцією в громадське життя була праця в групі художників, які займалися проєктуванням урбаністичного середовища Дніпропетровська.

1970-го року Лобода переїхав на Західну Україну. Йому було комфортно у середовищі без стереотипів. У Львові він міг насолоджуватися духом Європи, а в Дніпропетровську він був чужий та не завжди знаходив розуміння. Тож 1981 року сім’я Лободи переїхала до Львова. Тут митець з однодумцями створив мистецьку школу. Художник багато подорожував, малював краєвиди Карпат, Волині, Поділля.

В 1990 році у Львівській картинній галереї відбулася перша персональна виставка Володимира Лободи.

1992 року Володимир Лобода придбав хутір у с. Турове на Дніпровщині, там разом із дружиною Людмилою, донькою Соломією та учнями Дем'яном Герасимчуком і Андрієм Кісем заснував музей та літні майстерні. Хутір був для нього місцем натхнення, а до Львова митець їздив переважно взимку. На хуторі Лободи зустрічалося багато творчих особистостей.

Художник співпрацював з київськими галереями, мав чимало персональних виставок по всій Україні.

Про творчість Володимира Лободи відомий російський режисер та оператор Павло Костомаров 2009 р. зняв фільм "Удвох". Ця стрічка здобула численні нагороди на міжнародних кінофестивалях.

Роботи митця знані не лише в Україні, а й в музеях, галереях та приватних збірках Польщі, США, Канади, Німеччини, Швейцарії.

Підготувала: Ніна Петрович