08:11 / 18.12.2023 Общество

Україні потрібна мобілізація для підтримки наявної чисельності Сил оборони, – Буданов

Одним із головних питань щодо цього є мотивація громадян

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Обсяги живої сили для ЗСУ не може перекрити жоден рекрутинг, тож без мобілізації Україна обійтися не зможе. Про це під час дискусійної панелі "2024: виклики і перспективи" заявив очільник ГУР МО України Кирило Буданов, передає "Укрінформ".

"Для розуміння: сукупно Сили оборони України зараз — назву трошки умовну кількість, щоб ми не підійшли до держтаємниці — мільйон сто. Ніякий рекрутинг такі обсяги покрити не може. Виключно мобілізація. Треба відкидати навіть думки, що від мобілізації можна відійти. Не можна. Мільйон сто не покриє ніякий рекрутинг. Це така ж проблема, як і з боєприпасами, бо обсяги — величезні", – заявив Буданов.

За його словами, цю кількість (осіб — ред.) треба тримати постійно.

Він сказав, що одним із головних питань щодо цього є мотивація громадян.

"З’являється наступне питання: люди, всі, хто хотіли, вони прийшли. Кого призивають? На жаль, відповіді гарної тут не буде. Якщо не знайти для них мотивацію, то скільки б людей — примусово, не примусово – або згідно з якимись нормами законодавства ми б не загнали (у армію — ред.) — їхній ККД буде майже нульовий. Що, у принципі, і відбувається останнім часом, це теж треба визнавати відверто", – розповів глава ГУР.

Як зазначив очільник воєнної розвідки, є певні причини для того, що люди не хочуть іти у Сили оборони.

"Зараз у Силах оборони платять гарні гроші. Тобто, мотиваційний чинник як матеріально-фінансова винагорода – точно вже не перший. І постає питання: чому так? Однієї відповіді я не знаю, і я впевнений, що її не існує. Це комплексна проблема", – вважає Буданов.

На його думку, гроші тут не вирішать проблему.

Підготував: Сергій Дага