21:57 / 11.12.2023 Общество

На меморіальному військовому кладовищі не повинно бути платикових вінків та квітів

8 грудня Рада проголосувала за створення Національного меморіального військового кладовища на Київщині.

НМВК збудують не у столичній Биківні, а біля Південного цвинтаря у Гатненській громаді Фастівського району Київської області, неподалік від села Віта-Поштова. 

Керівник Інституту національної пам’яті Антон Дробович розповів "УП. Життя", на якому етапі проєкт та який вигляд може мати кладовище.

За його словами, на цвинтарі планують зробити мінімалістичні надгробки у формі козацьких хрестів або прямокутників.

"Найважливіше, що є чітке місце, план дій, виділені кошти і цей процес зрушив з мертвої точки. Деталізація зараз невідома, тому що зараз є тільки ескізи. 

Ми, наприклад, наполягали зі свого боку, і обговорювали з експертами, що там мають бути козацькі хрести й прямокутні надгробки, де може бути зображений лише герб України для людей, які не сповідують жодних релігій, або релігійні символи інших конфесій, крім християнських", – каже Дробович.

Наприклад, окремі зображення можуть бути для мусульман (півмісяць), для юдеїв (зірка Давида), для буддистів та представників інших релігій.

Усіх полеглих ховатимуть відповідно до військового поховального ритуалу.

Відповідно до закону, на кладовищі передбачено створення музею, крематорію, колумбарних об'єктів.

"Наразі те, що нам показував архітектор, це тільки попередні ескізи, як може виглядати кладовище. Що стосується головного меморіального об’єкту, там точно потрібно проводити архітектурний конкурс. Залежно від того, який буде масштаб об'єкту, це має передбачити й реалізувати замовник будівництва", – додає очільник Інституту.

 

Дробович додав, що огорож і штучних квітів не буде. Окреме положення передбачає, що на кладовищі не може бути штучних квітів, загороджень, каменів, скульптурних ансамблів, які не визначені законом. 

"Ми сподіваємося, що це буде козацький хрест або прямокутна плита. І, відповідно, може бути невеличка ваза з каменя чи цементу, де можна розмістити або лампадку, або невелику квіткову композицію з натуральних квітів.

Це не обов'язково саме так буде виглядати, як на фото, бо це тільки ескіз, але є такий варіант", – каже Дробович.

 

Буде можливе перепоховання для урн – перенесення до колумбарних ніш.

За словами Дробовича, фізичне перепоховання традиційним способом мінімізоване законодавством через низку "етичних, епідеміологічних, логістичних та організаційних причин".

Щодо термінів будівництва, Дробович каже, що перший сектор поховань може бути збудований у першій половині 2024 року.

Підготувала: Ніна Петрович