20:30 / 03.12.2023 Общество

Юрист розповіла, як юнаків з 17 років ставлять на військовий облік

Через повномасштабне вторгнення в Україні призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років та діють певні правила військового обліку, що закріплені у постанові №1487 від грудня 2022 року. Адвокатка Марина Бекало розповіла ТСН.ua хто підлягає військовому обліку допризовників та як він проводиться.

Вона пояснила, що до 1 грудня щороку школи, університети та інші заклади освіти мають передавати списки своїх здобувачів освіти — юнаків, яким виповнюється 17 років (допризовників), до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП). Відповідне правило військового обліку прописане у постанові Кабміну №1487.

Вона зазначила, що допризовниками називають осіб, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Так, хлопців у віці від 16 років у рік досягнення ними 17 років беруть на облік призовників в ТЦК СП та видають їм посвідчення про приписку до призовної дільниці (приписне). Це військово-обліковий документ.

«Заклад освіти, в якому обліковуються юнаки яким у рік приписки виповнюється 17 років та підлягають взяттю на військовий облік, подає до ТЦК СП список таких громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць», – резюмувала експертка.