11:21 / 28.11.2023 Общество

Українські біженці стали масово виїжджати з Румунії

Фото прес-служби "Укрзалізниці"

Українські біженці стали виїжджати з Румунії через затримки у виплатах соціальної допомоги, що призвело до масових протестів.

Українці також висловлюють незадоволення через низькі заробітні плати, які не дозволяють їм забезпечити собі навіть необхідні продукти.

За інформацією румунських видань NewsPascani та HotNews, у травні 2023 року румунський уряд припинив виплату допомоги за системою 50/20 (50 леїв на день на проживання та 20 леїв на день на харчування).

Нові правила виплати допомоги передбачають зменшення її сум та введення суворіших критеріїв для її отримання. Щоб скористатися допомогою, українці повинні бути зареєстровані в одному з державних агентств з працевлаштування або працювати на території Румунії, а також відправити своїх дітей здобувати освіту.

Однак із отриманням виплат, за словами самих біженців, виникли проблеми.

"Я працюю легально, але моєї зарплати вистачає тільки на їжу, а не на оренду. Я виконав умови уряду, чому вони цього не роблять",  - заявив один із протестувальників на мітингу біля стін румунського Мінфіну.

У місті Яси вже зафіксовано значний відтік українців. За словами представника гуманітарної організації Caritas Iasi, Раду Хузума, причиною виїзду біженців стає не лише ситуація з виплатами.

"Багато хто виїхав через високі ціни на комунальні послуги, через те, що наближаються холоди, ці витрати тільки зростають. В Україні у них ще є родичі, вони можуть жити з ними, але тут їм доводиться платити за комунальні послуги, оренду і харчування... З дітьми ще складніше: статус дуже складний для тих, хто не знає румунської мови. Тому батьки вважають за краще продовжувати навчання в Україні, принаймні раніше паралельно це робили: онлайн українською мовою та заняття в Румунії", - розповів активіст.

Підготував: Сергій Дага