19:54 / 08.11.2023 Общество

У Львові демонтували скульптурну композицію на честь горе-космонавтки Терешкової

У Львові демонтували скульптурну композицію «Космонавтика», яка була встановлена у 1983 році на честь космонавтки СРСР Валентини Терешкової, яка сьогодні є депутаткою Держдуми росії і у 2014 році підтримала анексію Криму.

Цю скульптуру авторства львівського скульптора Романа Романовича та архітектора Анатолія Шокура громадські активісти вимагали знести ще у 2015 році. Але Львівська міськрада відповідала, що композиція фахово створена і не несе ідеологічного навантаження, а тому не підпадає під декомунізацію.

Композиція складалась з променів зірок, на яких немов піднімається космонавтка – людина у скафандрі. Її у радянський час встановили у сквері на тодішній вулиці Терешкової, яка у 1991 році перейменована на Виговського. Однак цього разу громадські активісти домоглись знесення радянського пам’ятника.

Скульптурна композиція «Космонавтика» поповнить збірку музею «Територія терору».

До кінця року на Львівщині не буде жодного пам’ятника з радянською символікою, який прославляє СРСР, це обіцяє робоча група з питань декомунізації при Львівській обласній військовій адміністрації.

Як відомо, 16 червня 1963-го перша у світі жінка-космонавт 26-річна Валентина Терешкова вийшла на орбіту Землі. Протягом 3 діб космічний корабль "Восток-6" облетів платету 48 разів. Після цього капсула з космонавткою приземлилася в Алтайському краї.

Терешкова під час польоту розповідала, що першу добу практично не відчувала скафандра; потім з'явилися ниючі болі в правій гомілці, які не минали до самої посадки. Її нудило, вона не могла їсти заготовлений провіант, була млява й сонлива. Через проблеми з самопочуттям вона фактично зірвала програму наукових експериментів: не змогла відв'язатися від крісла, не змогла дотягнутися до укладок з матеріалами.

18 червня Терешкова повинна була випробувати ручне управління, щоб у разі відмови автоматичної системи орієнтації перед спуском узяти ситуацію під контроль на поточному витку. Однак ані з першого, ані з другого разу в неї нічого не вийшло.

Політ Терешкової пройшов невдало, вона ледь не загинула.

Підготувала: Ніна Петрович