16:52 / 31.10.2023 Общество

Створена платформа усної історії про колективізацію та Голодомор

«Великі трансформації» – перший проєкт на платформі https://www.greattransformations-ua.org – «Усна історія української селянської культури 1920-1930 років» – про структурні зміни в господарських, мистецьких, суспільних, культурних практиках, що відбулися в 1920-1930-х роках під впливом колективізації та Голодомору. Про московський геноцид тридцятих. Про заміну традиційної культури паралельною, радянською в усіх сферах життя. Очима учасників тих подій.

ГО «Центр досліджень усної історії і культури» у 1993-1995 роках з ініціативи д-ра Віляма Нолла проводив експедиції, в ході яких 10 дослідників опитали понад 400 сільських мешканців, які переживали колективізацію, будучи дітьми старшого віку або повнолітніми. На платформі будуть викладені матеріали експедицій – аудіофайли та їх розшифровані текстові історії, фотографії опитуваних із зазначенням села, області, прізвища свідків, архівні матеріали. На жаль, не всі опитувані мають фото, оскільки – і в це важко повірити сьогодні – фотоапарати в той час були великою рідкістю.

У книжці Вільяма Нолла «Трансформація громадянського суспільства. Усна історія української селянської культури 1920-30 років» (РОДОВІД, 1999), написаній на основі усних свідчень українських селян, автор пише: «Колективізація була не лише значною подією з погляду політичної економії із життєво небезпечними наслідками, а й культурною катастрофою справді величезних розмірів. … В УРСР вона здійснювалася за допомогою масових репресій, за участи багатьох тисяч активістів. Щодо селян ця кампанія включала: насильство, голод, вигнання з власних домівок, конфіскацію майна, вбивства, тривале ув’язнення та майже неймовірні страждання величезної кількості людей. Мільйони загинули безпосередньо внаслідок впровадження ідеї колективізації селянських господарств. Лише в Україні шість мільйонів загинуло з голоду, тоді як мільйони инших померли через тяжкі природні умови після вигнання з власних будинків або на засланні, або від знущань, хвороб, епідемій, що були прямими наслідками колективізації… Немає жодних сумнівів, що колективізацію в УРСР можна класифікувати як один із найбільших злочинів проти людства у ХХ столітті».

У травні 2023 року за підтримки Фундації Голодомору Holodomor Research and Education Consortium – HREC канадське видавництво McGill-Queen´s University Press видало книжку Вільяма Нолла The Transformation of Civil Society. An Oral History of Ukrainian Peasant Culture, 1920s to 1930s. англійською мовою.

Хто автор?

Вільям Нолл – бакалавр з музики (Університет Індіани, Блумінґтон), маґістр етномузикології, (Вашинґтонський університет, Сіетл), доктор етномузикології (Вашинґтонський університет, Сіетл). Проводив польові дослідження з етномузикології в Україні, Польщі, Словаччині, Молдові. Брав уроки гри на сякухаті (японської флейти) з майстром-музикантом з Токіо, Аракі Кодо.

Американець Вільям Нолл – один із перших в Україні дослідників, який працював за методом усної історії, керівник експедиції, автор книги «Трансформація громадянського суспільства. Усна історія української селянської культури 1920-30 років» (РОДОВІД, 1999) та понад 20 наукових праць з етномузикології, етнографії, соціології, антропології.

Книжку «Трансформації…» було цитовано у численних дослідженнях в Україні і світі. Енн Епплбом (Anne Applebaum), авторка книги «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» (2018), розповіла в Києві на презентації її книжки, що цитує селян із досліджень Нолла понад 20 разів, бо це унікальні джерела інформації.

Инші архіви

Наступними архівами на онлайн-платформі стануть: «Інструментальна сільська музика» та «Кобзарі і лірники».

Як співпрацювати з цифровою платформою для архівів усної історії?

Платформа працює як відкритий цифровий архів усної історії та музики – для дослідників. А також як приклад того, як кожна людина може дослідити власний родовід, розпитати старших родичів про ті історичні події, які змінили їхні життя – для всіх без винятку людей.

Онлайн-платформа «Великі трансформації» задумана як архівна відкрита платформа для дослідників, які мають архівні аудіо-, відео-, фото- матеріали, зроблені за методом усної історії і тематично стосуються «великих трансформацій».

Сторінки проєкту у соцмережах:

Facebook – Великі трансформації

Instagram – https://www.instagram.com/greattransformations.ua/

Підготувала: Ніна Петрович