16:54 / 24.10.2023 Общество

Для українських ветеранів діють програми адаптації, - міністерка

Ветерани та учасники бойових дій можуть отримати гранти на розвиток бізнесу чи скористатися пільгами, розповіла в інтерв'ю виданню Forbes міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Вона підкреслила, що в громаді мають надаватися всі послуги, які ветеран потребує на рівні з усіма.

«Дуже важливо не сегрегувати людей. Не потрібно створювати окремих медзакладів, протезування можна проводити в уже існуючих, але за вищими тарифами. Зараз ми закладаємо втричі більший тариф на протезування військових, те ж саме стосується й пенсійних забезпечень, які є вищими», – сказала вона.

За словами очільниці Мінсоцполітики, ветерани мають отримувати всі соціальні послуги, які їм потрібні.

«Але також виокремлюємо й специфічну – соціального відновлення захисника та родини ветерана. Бо всі члени сімʼї проживають великий стрес, а їхній побут та мислення трансформуються», – додала чиновниця.

Вона пояснила, що в Україні запровадили послугу соціального відновлення, в межах якої ветеран разом зі своєю родиною зможуть відновитися під супроводом психологів і соціальних працівників.

«Програма розрахована на 10 днів. Сімʼя може обговорити всі проблемні питання. Наприклад, дружини часто не розуміють, що саме можна питати у військових, а що не варто, як поводити себе у випадку тривоги та агресії тощо. Далі вже у громаді можна отримати додатково консультації психолога за потреби», – резюмувала вона.

Підготувала: Ніна Петрович