16:24 / 24.10.2023 Общество

Політикам варто визначитися з тим, як і коли припинять свою діяльність промосковські попи, - думка

Українські парламентарі законодавчо намагаються боротися з «релігійними» організаціями, які загрожують державній безпеці, але перед «церковним законодавством» стоїть, та й стояли раніше, дві мети, пише у своєму матеріалі Катерина Щоткіна.

«Перша — зовнішньополітична: зменшити (бажано до нуля) можливість упливу РФ в Україні через церковні канали. Пропаганда «русского міра», претензії на Україну як «свою територію» (хоч «канонічну», хоч «історичну»), міф про «Триєдину Святу Русь» та інша маячня не мають отруювати свідомість українських громадян», – пише Щоткіна.

Другою проблемою вона називає внутрішню українську політику, пов’язана з переділом церковного майна. За словами авторки, склалася ситуація, за якої вилучення й розподіл храмів витіснили в якусь сіру зону, де не діють закони, ні Божі, ні земні.

«УПЦ МП, безперечно, свого часу отримала безліч привілеїв і привілейованого майна в користування та власність. Можливо, ці рішення варто переглянути. Але на ситуацію махнули рукою, й «історичну справедливість» найчастіше відновлюють рукоприкладством, незаконними діями місцевої влади, під вищання «болгарки» та хрускіт битого скла», – пише авторка.

За словами Щоткіної, у законодавців фактично було (і є) два шляхи. Або вживати кардинальних заходів і реально заборонити церкві Московського патріархату діяти на території України (хоча б на час повномасштабної війни). Або взагалі не порушувати «церковного питання» на законодавчому рівні й покластися на політичну еволюцію суспільства — на те, що проблема Моспатріархату в Україні колись відсохне сама собою.

«Це, звісно, майже сарказм. Жоден політик не може оминути таку хайпову тему, як розділене українське православ’я. Ось і в нинішньої «законодавчої ініціативи» є наразі один-єдиний зримий і легко прогнозований результат — нова хвиля хайпу. Один із проросійських церковних каналів виступив із величезним заголовком: «В Україні знову розіп’яли Христа». Патріарх Кіріл укотре поспішив звернутися до всього прогресивного людства з проханням захистити українську церкву від «гонінь», – підсумувала авторка.

Підготувала: Ніна Петрович