12:56 / 24.10.2023 Общество

Вища освіта по-новому: студенти зможуть обирати спеціальність через рік після вступу

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Кабінет міністрів України погодив законопроєкт про вдосконалення освітнього процесу у вишах. Студентам дозволять обирати конкретну спеціальність після першого або другого курсу навчання, а не перед вступом. Про це повідомили в пресслужбі Кабміну.

Під час вступу потрібно обрати галузь, а після одного-двох років навчання визначитися із конкретною спеціальністю.

"У 17 років суперскладно вибрати професію на все життя. Тому даємо студентам більше часу та можливостей, щоб визначитися. Вступаєте на певну галузь, 1—2 роки вивчаєте загальні предмети, далі — вибираєте конкретну спеціальність, яка до душі", — повідомив віцепремʼєр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Водночас проєкт закону також дозволяє студентам контрактної форми навчання самостійно визначати, скільки часу вони засвоюватимуть програму. Наприклад, студенти зможуть пришвидшити навчання й завершити бакалаврат за три роки замість чотирьох, або ж навпаки — здобути ступінь за 6 років.

У Міносвіти пояснюють, що річне навантаження на денній формі навчання становитиме 30–80 кредитів ЄКТС. Наприклад, 240 кредитів можна буде засвоїти за 4 роки, по 60 кредитів на рік (як зараз), або ж, обравши більше навантаження по 80 кредитів, завершити бакалаврську програму за 3 роки.

З одного боку, така гнучкість наблизить українську систему вищої освіти до європейських стандартів, а з іншого — сприятиме суб’єктності студентів, адже вони матимуть більше свободи й самі вирішуватимуть, який обрати темп навчання і які дисципліни.

Підготував: Сергій Дага