19:53 / 21.10.2023 Общество

Митрополита Павла Лебедя судитимуть за виправдання агресії рф

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Служба безпеки України завершила розслідування і скерувала до суду звинувальний акт щодо настоятеля Києво-Печерської лаври Павла, причетного до підривної діяльності проти України. Про це повідомляє Київська обласна прокуратура.

Розслідування встановило, що як службова особа релігійної організації намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври чоловічого монастиря Української православної церкви звинувачений характеризував агресію РФ як внутрішній громадянський конфлікт. 

Так, у телефонних розмовах з вірянами своїми висловами він розпалював національну, регіональну та релігійну ворожнечі. Це підтверджено висновками відповідних експертиз.

Зазначають, що священнослужитель робив заяви, які виправдовували дії держави-агресорки. У своїх виступах він не раз ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них.

Також встановлено факти спілкування митрополита зі свідком у кримінальному провадженні, попри відповідну заборону на це у рішенні суду.

Павлу Лебедю загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

BAGNET нагадує, 10 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано, у зв’язку із порушенням умов оренди.

Міністерство культури та інформаційної політики під час перевірки на території заповідника виявило низку порушень договору оренди, укладеного між УПЦ (МП) та заповідником "Києво-Печерська лавра". Серед них: самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини, спорудження новобудов на території заповідника.

7 квітня захист намісника Києво-Печерської лаври митрополита Української православної церкви (московського патріархату) Павла подав апеляційну скаргу на обраний йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Проте суд продовжив запобіжний захід для екснамісника Києво-Печерської лаври ще на 2 місяці.

Підготував: Сергій Дага