17:49 / 19.10.2023 Общество

Попри потужне лобі УПЦ у фракції "Слуга народу" Рада в першому читанні проголосовала за законопроєкт про заборону Моспатріархату

Верховна Рада після пів року палких суперечок і прокльонів у першому читанні схвалила законопроєкт, який фактично запускає процес заборони Української православної церкви (донедавна - Московського патріархату, хоча зараз церква наполягає, що зв'язку з росією не має).

За це рішення проголосували 267 депутатів. До останньої хвилини голосування було під питанням і могло не відбутись, пише ВВС.

Дискусії про спеціальний закон для обмеження діяльності в Україні церков, які керуються з Росії, тривали з повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Адже РПЦ та її керівник патріарх Кіріл (Гундяєв) послідовно підтримують дії російських військ.

У грудні минулого року в боротьбу за "духовну незалежність" включився президент Володимир Зеленський, який разом з СБУ запустив процес переслідування представників "русского мира" в УПЦ.

На фоні спроб вигнати цю церкву з Києво-Печерської лаври та інших древніх храмів України у Раді з'явилась низка законопроєктів про повну чи часткову заборону.

Тоді ж соцопитування показали, що більшість українців підтримують заборону.

І хоча уряд подав свій законопроєкт за дорученням Зеленського, а президент кілька разів анонсував його схвалення, майже десять місяців парламент не міг його проголосувати. Адже виявилось, що у фракції "Слуга народу" є потужне лобі УПЦ, а сам президент не надто проштовхував ухвалення закону.

Голова парламенту Руслан Стефанчук публічно казав, що у парламенті немає голосів за документ, а керівник фракції монобільшості Давид Арахамія визнавав, що цей закон - не пріоритет, і якщо на його схваленні наполягати, то частина "Слуги народу" не голосуватиме за бюджет та інші важливі закони.

У Раді навіть зібрали 240 підписів за розгляд закону, щоб стимулювати керівництво, у справу втрутився голова СБУ Василь Малюк, який попросив депутатів ухвалити свій закон, щоб мати змогу швидко забороняти діяльність церковних громад, у яких виявили колаборантів.

Після складних компромісів у Раді 19 жовтня таки проголосували "найм'якший" з проєктів, який передбачає непросту та тривалу процедуру заборони релігійних громад, які пов'язані з росією.

До другого читання документ теоретично можуть змінити і зробити жорсткішим, проте голосів для цього може не виявитись.

Підготувала: Ніна Петрович