10:05 / 22.09.2023 Общество

Відтепер не помилка: "росію" дозволили писати малої літери

Фото: mova.gov.ua

Написання назв "росія", "російська федерація","москва", "московія", "московське царство", "російська імперія", "державна дума рф" тощо з малої букви не є відхиленням від норм української мови в текстах неофіційного характеру. Про це повідомляє Національна комісія зі стандартів державної мови.

"Зважаючи на героїчну боротьбу Українського народу за Незалежність Української Держави, взявши до уваги звернення в соціальних мережах Віцепрем’єр-міністра - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук про написання назви країни-агресора з малої букви, Національна комісія зі стандартів державної  мови на засіданні від 15.09.2023 (протокол № 83) обговорила це питання і з урахуванням офіційних листів від Інституту української мови НАН України (вх. № 1396/23 від 14.09.2023), Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України (вх № 1404/23 від 15.09.2023) повідомляє, що написання назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія", "державна дума рф" тощо з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру", - йдеться у заяві комісії.

8 вересня міністр освіти і науки України Оксен Лісовий заявив, що наполягає на написанні в офіційних документах його відомства назви держави-агресора "Російська Федерація" з великих букв.

І наказав виправити назву країни-агресора, якщо в документах вона написана з маленької літери.

"Зрада" від очільника МОНу викликала збурення в патріотичних колах. Оксен Лісовий опублікував пояснення, де  зазначив, що "правопис "рф" з великої літери - помилка, але вимога нормопроєктування".

З початку повномасштабної війни у ЗМІ та у держструктурах почали писати "росія", "російська федерація", "путін", "москва" з маленької літери на знак зневаги.  

Підготував: Сергій Дага