13:45 / 08.09.2023 Общество

Поки одним нема де гуляти, іншим нема де жити. Хто блокує будівництво ЖК біля озер на Осокорках

Троє співзасновників громадської організації «Екопарк Осокорки», які роками блокують будівництво житлового комплексу «Патріотика на озерах» (нині ЖК «Н2О»), мають у власності загалом 15 приватних будинків, квартир та інших об’єктів нерухомості. Про це йдеться в матеріалі видання «Народна правда».

Керівник ГО «Екопарк Осокорки» Олександр Пилипенко володіє двома котеджами у садовому кооперативі «Сонячний» неподалік будівельного майданчика ЖК «Н2О», 6 квартирами і паркомісцем у Києві, а також приватним будинком і земельною ділянкою в Макарівському районі на Київщині.

Співзасновник організації Володимир Дикий також має приватний будинок поблизу озер на Осокорках (вул. Садова, 57) та дві квартири у столиці.

Третій співзасновник Сергій Маломуж також має власну квартиру в Києві. У 2022 році він балотувався у депутати Київради від забороненої російської партії ОПЗЖ та має спільний бізнес з колишнім топ-менеджером Укргазбанку Єгором Русиним, який фігурує у кримінальному провадженні про привласнення і розтрату майна.

Ще один співзасновник Михайло Петелицький у вересні 2018 року, через півроку після початку громадських протистоянь навколо будівництва, отримав з бюджету міста Києва 10,5 млн грн на створення мережі каяк-центрів в Києві. Один з цих каяк-центрів розміщується у так званому «Екопарку Осокорки», безпосередньо на озері Мартишів.

«Напевно, початок будівельних робіт пішов би туристичному бізнесу не на користь і їх вирішили заблокувати будь-якою ціною. Від початку протистояння на Осокорках не було схоже на захист екології, радше на захист власних інтересів. В когось на озерах налагоджений бізнес, інші — живуть безпосередньо на березі і не хочуть терпіти тимчасові незручності у зв’язку з будівельними роботами та майбутніми новими сусідами», — йдеться в матеріалі.

Після «падіння» банку «Аркада» недобудованими виявились 39 висотних будинків в Дарницькому районі Києва, на ділянці біля озер Небреж і Тягле. Без квартир залишилось більше 10 тисяч сімей інвесторів. При цьому, аудит виявив дефіцит на добудову у розмірі близько 3,6 млрд грн., які ні держава, ні місто виявились не готові фінансувати самостійно.

Для добудови об’єктів у 2021 році був підписаний Меморандум. Відповідно до нього, влада гарантувала компанії Stolitsa Group передачу земельних ділянок на Осокорках та їх безперешкодну забудову. В липні 2023 році будівництво відновилось, однак екоактивісти знову почали йому перешкоджати.

У 2019 році, щоб врегулювати конфлікт і врахувати інтереси і інвесторів, і екоактивістів, КМДА поряд із 176 га під ЖК «Патріотика на озерах» (нині «Н2О») дала статус зеленої зони двом сусіднім ділянкам загальною площею близько 400 га. Відтоді ця ділянка залишається безхазяйною.