17:21 / 07.09.2023 Общество

Заборонити військовозобов'язаним жінкам виїжджати за кордон можна лише рішенням уряду, – ДПСУ

Наразі у соцмережах шириться інформація стосовно ймовірного обмеження на виїзд за кордон жінок, які стануть на військовий облік з 1 жовтня поточного року. У Держприкордонслужбі прокоментували такі повідомлення.

Про це повідомляє видання "Українська правда. Життя".

Речник ДПСУ Андрій Демченко пояснив, що виїзд за кордон обмежений для військовозобов’язаних чоловіків та держслужбовців (без поважних причин), згідно з постановою Кабміну.

Виїзд за кордон для жінок, які мають медичні та фармацевтичні спеціальності та стануть на військовий облік з 1 жовтня, наразі не обмежений.

"На даний момент обмеження стосуються українських чоловіків у віці від 18 до 60 років, а також окремих посад державних службовців, що чітко визначено в постанові Уряду, яка регламентує Правила перетину державного кордону громадянами України. Якщо будуть внесені зміни до цих правил, відповідно вони будуть дотримуватись", - сказав Демченко.

Те, що деякі жінки стануть військовозобовʼязаними з 1 жовтня, не означає, що для них автоматично буде заборонений виїзд з України, як військовозобов’язаним чоловікам. Якщо відповідні зміни й будуть, спочатку їх має ухвалити уряд.

Наразі немає жодного законопроєкту на розгляді, який би стосувався обмеження виїзду жінок за кордон.