13:53 / 01.09.2023 Общество

Альтернатива ув’язненню: в Україні з’явиться новий спосіб покарання

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Через пів року в Україні буде введено новий спосіб покарання — пробаційний нагляд. Він стане альтернативною обмеженню чи позбавленню волі. Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Зазначається, що парламент ухвалив закон №9185, згідно з яким деякі кримінальні правопорушення каратимуть пробаційним наглядом.

Пробаційний нагляд – це покарання у вигляді обмеження прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових і соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Пробаційний нагляд може бути призначено на строк від одного п’яти років. У випадку, якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов’язки під час перебування на пробації — йому можуть обмежити волю на строк до 3 років.

Він стане одним з основних видів покарання, на рівні з обмеженням чи позбавленням волі, водночас він може бути їх альтернативою.

Як пояснили у відомстві, дане покарання можливе у випадку:

  • ухилення від сплати аліментів,
  • розголошення банківської таємниці,
  • домашнього насильства,
  • примушування до вступу в статевий зв’язок.

Усього таких пунктів їх понад 140.

"Покарання виконуватиметься без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обовʼязків, за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання", – сказано у повідомленні.

Закон набере чинності через 6 місяців від дня, наступного за днем його опублікування.

Підготував: Сергій Дага