19:51 / 31.08.2023 Общество

Вересень прогнозується теплим і з невеликою кількістю опадів

Літо затримається в Україні ще на 10-12 днів, а на півдні навіть довше.

Літо майже закінчилось, та в Україні перший осінній місяць – вересень – часто буває теплим, у першій половині схожим на серпень. От тільки сонце у вересні вставатиме пізніше, а сідатиме раніше.

Якщо у серпні о 6 годині ранку вже розвиднілось, а о 20-й вечора ще не сутеніло, то за вересень день зменшиться майже на дві години і стане коротшим за 12 годин. Через місяць сонце зійде на годину пізніше, зайде на годину раніше, осіннє рівнодення настане 23 вересня, надалі день буде меншим за ніч.

За довгостроковим прогнозом Укргідрометцентру, середня місячна температура у вересні складе 15-19 градусів тепла, в Карпатах – 12-13 градусів. Це на 1-2 градуси вище за норму і на 5-6 градусів нижче, ніж у серпні.

За даними багаторічних спостережень, абсолютний максимум температури повітря у вересні становить 38,8 градусів тепла, в гірських районах +32.

Абсолютний мінімум температури – 8 градусів морозу, на півдні Херсонської та Запорізькій областей 0-1 градус тепла, в Криму до +5,5 градусів. Заморозки у повітрі відмічено у другій та третій декадах в Карпатах, а на північному сході країни, Черкащині та Кіровоградщині – у першій декаді.

Місячна кількість опадів очікується 34-70 мм, в Карпатах місцями 87-100 мм, що в межах норми.

Як розповів ТСН заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, перший осінній місяць прогнозується теплим і з невеликою кількістю опадів.

"Справді, вересень – перехідний місяць, але останніми роками не дивно, що денна температура сягає +33 градуси, а на півдні України перевищує +35. Такі температури можливі й у першій декаді нинішнього вересня. Опадів буде зовсім мало, а тепло зберігатиметься й надалі особливо на півдні", – говорить Анатолій Прокопенко.  

Однак нинішній вересень, швидше за все, відрізнятиметься від торішнього. Тоді здебільшого мав місце антициклонарний характер погоди, тобто малохмарність без опадів, але з холодними ночами, а нині синоптики вже бачать зародження значних циклонів за межами України. Якщо вони до нас прийдуть, погода швидко, хоча й ненадовго, перетвориться з літньої на осінню, з дощами і прохолодою. Потім знову потепліє, та навіть +25 градусів уже не чекаємо.