11:21 / 16.08.2023 Общество

СБУ застосувала експериментальний морський дрон для атаки на кримський міст, – CNN

Україна використала морський дрон під назвою "Sea Baby", який розроблявся багато місяців, під час атаки на Керченський міст 17 липня. Про це повідомив голова СБУ Василь Малюк, пише CNN.

Надводні безпілотники – це унікальний винахід СБУ. Жодна приватна компанія не залучена. За допомогою цих безпілотників нещодавно ми здійснили успішне ураження Кримського мосту, великого десантного корабля "Оленгорський Горняк" і танкера SIG.

Зазначається, що удар по російському десантному кораблю продемонстрував більшу дальність для українських військових, вразивши судно з можливою кількістю 100 осіб на борту в російському військово-морському порту Новоросійськ на східному узбережжі Чорного моря.

Відомо, що СБУ надала CNN відео липневої атаки, на якому було видно екран пілота за кілька хвилин до того, як Sea Baby доставив до однієї з бетонних опор мосту до 850 кілограмів вибухівки. Джерела в службі також надали два відео з камер відеоспостереження, на яких показано момент зіткнення одного дрона з дорожньою частиною мосту, а потім ще один вибух дрона, який влучив у залізничну секцію приблизно через п’ять хвилин із протилежного напрямку.

Видання пише, що Україна стримано ставилася до атак, підтверджуючи їхню причетність через анонімні заяви та розпливчасті посилання на "непізнані плавучі об’єкти", а пряме визнання Малюком відповідальності означає пряму спробу показати москві загрозу, яку становлять ці нові безпілотники.

Ми працюємо над низкою нових цікавих операцій, у тому числі в акваторії Чорного моря. Обіцяю, буде цікаво, особливо для наших ворогів.

Також Малюк взяв на себе відповідальність за першу атаку на міст 8 жовтня, але не повідомив про деталі. Обставини нападу, який, як показали камери відеоспостереження, був спричинений вибухом вантажівки, що рухалася на мосту, залишаються незрозумілими.

А липнева атака безпілотників, за його словами, була результатом місяців підготовки. Це спільна операція ВМС України, яку він очолив разом з адміралом ВМФ Олексієм Неїжпапою.

Ми були повністю зосереджені на операції. Останні останні дні були досить нервовими. Коли стався вибух, ми дуже зраділи і почали один одного вітати. Це був дуже емоційний момент для всіх нас і наша перемога, яка обов’язково скоро буде.

Крім того, голова СБУ розповів, що міжнародні партнери не беруть участі в українських операціях і не надають жодного обладнання. Він сказав, що ці дрони виробляються на підпільному виробництві на території України.сбу

BAGNET нагадує, що 12 серпня, в районі Кримського мосту пролунали вибухи, над спорудою було видно густий дим. Окупаційний голова півострова Сергій Аксьонов заявив, що міст залишився неушкодженим. За його словами, було зафіксовано нібито збиття двох ракет.

Підготував: Сергій Дага